Най-смелата идея на Европейската комисия е европейските централни банки да плащат пряко на Иран за петрола в евро и да заобиколят американската финансова система. Но това засега се оказва твърде деликатно от политическа гледна точка както в Европейската централна банка, така и в германската Бундесбанк, казаха двама дипломати.
В Люксембург Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на общността, отказа да дава заеми на компании от ЕС в Иран, опасявайки се да не застраши възможността си да събира пари на американските пазари.
Сега Берлин, Париж, Лондон и Брюксел работят по бартерна система, използвана някога от Москва през Студената война, за обмен на ирански петрол срещу европейски стоки без предаване на пари от един на друг, използвайки т. нар. средство за специална цел — компания, създадена, за да се занимава с бизнеса.
Подобна система може да се хареса на азиатските страни, които купуват ирански петрол, като Индия, която се е свързвала с Брюксел за избягване на американските санкции. Дипломати обаче казват, че нейната сложност е доказателство, че европейските сили са притиснати в ъгъла.
«Тя е много сложна и мисля, че може да проработи само по ограничен начин», каза висш европейски дипломат, пожелал анонимност заради поверителността на обсъжданията.
Друг европейски дипломат повтори това, като каза: «До края на годината се надяваме да имаме някое от тези (предложения) налице, а дотогава 4 ноември ще е минал и едва после ще видим дали това, което можем да направим, ще има някакво влияние.»
Като знак за пречките, с които се сблъсква, Европейският съюз също така пренасочва вниманието си в дългосрочен план, за да се опита да преодолее усещането, че европейската политика е взета като заложник от американското финансово министерство.
Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер предлага еврото да бъде популяризирано като глобална валута, за да се отправи предизвикателство към долара, което евентуално да позволи петролът да бъде оценяван на световните пазари в евро. Но икономисти казаха, че Китай от години се стреми към глобална роля за своята валута без успех.
«Не би трябвало да има илюзии, че говорим за бавни, тектонични промени», каза икономистът Никола Верон от изследователския институт «Брюгел» в Брюксел.

Джон Айриш и Робин Емът от Ройтерс/ БТА

Тагове: ; ; ; ;