Европейската комисия също така водеше преговори с Япония за избягване на американските санкции, но Токио, изглежда, е на път да спре вноса на ирански суров петрол до средата на октомври, след като Съединените щати отхвърлиха възможността да правят изключения от санкциите за някоя страна.
Междувременно Съединените щати оказват натиск за изваждане на Иран от установената в Белгия мрежа за глобални плащания «Суифт», която улеснява голямата част от презграничните парични операции по света, както беше през 2012 г. преди ядрената сделка.
Макар че Съединените щати нямат мнозинство в управителния съвет на «Суифт», правителството на Тръмп може да заплаши да санкционира банкери, работещи там, казаха дипломати.
«Ако заплашите с максимален натиск, тогава това предполага, че няма да има изключения, няма да има смекчаване на позицията, няма да има вратички, следователно е само въпрос на време», каза висш френски служител.
Германският министър на външните работи Хайко Маас призова през август за независима от Вашингтон система от типа на «Суифт», но служители казват, че това е още един по-дългосрочен, сложен проект за обсъждане.
Чрез «отправяне на стратегически послания», както го нарече един западен служител, Европа се надява, че като покаже на Техеран, че столиците усилено работят по мерки за запазване на потока от инвестиции към Иран, Ислямската република ще се придържа към условията на ядреното споразумение и няма да направи нещо необмислено.
«Мисля, че символиката е най-важното нещо в този момент», каза старши сътрудничката в международния изследователски институт «Чатъм хаус» в Лондон Санам Вакил.
Берлин, Париж и Лондон «нямат политическата сила и време, за да могат да предложат нещо сериозно или значимо на Иран», каза тя. /БТА/Джон Айриш и Робин Емът от Ройтерс/

Тагове: ; ; ; ; ;