Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени.
«Не можете», заявил служителят, а европейски дипломати признават, че той е бил прав, в момент, когато остават едва шест седмици до влизането в сила на следващата вълна американски санкции срещу Иран на 4 ноември.
Европейският съюз не успява да измисли работещ правен щит за своите компании в Иран, за да надделее над глобалния обхват на американската финансова система и да се противопостави на президента Тръмп, казват дипломати.
Вместо това Европа се ангажира с Русия и Китай, за да покаже, че поне търси начини, за да направи така, че Техеран да получи някакви ползи от петролните си продажби, за да има иранският президент Хасан Рохани причина да се придържа към споразумението, заявиха седем европейски служители и дипломати.
Рохани, който е изправен пред рухваща икономика у дома, е в затруднено положение преди днешното си обръщение пред Общото събрание на ООН, подложен на натиск от хардлайнерите да изостави сделката от 2015 г., след като икономическите й ползи се изпаряват.
Търговията между ЕС и Иран тази година възлиза на 2 милиарда евро на месец, но се очаква да намалее, след като големите европейски компании се изтеглят, а иранския петролен износ е задушен от американските санкции.
Европейските гиганти «Пежо», «Рено», «Дойче телеком» и «Еърбъс» са сред компаниите, изтеглили се от Иран от май досега, а «Ер Франс» и «Бритиш еъруейс» също вече спират дейностите след намаляване на трафика.
Датската АП «Мьолер-Меркс» ще спре да доставя ирански петрол. Споразумението, подписано във Виена от Съединените щати, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Русия и Иран, премахна санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран с цел да попречи на страната да се сдобие с атомна бомба.
Тръмп казва, че сделката, която беше най-голямото външнополитическо постижение на предшественика му демократ Барак Обама, не е успяла да спре програмата за балистични ракети на Иран, ядрените му дейности след 2025 г. или ролята му във войните в Йемен и Сирия.
Великобритания, Франция и Германия казват, че изоставянето на договора не урежда американските притеснения за сигурността, а вместо това заплашва стабилността в Близкия изток. Иран отрича да се стреми към ядрени оръжия.
Американското финансово министерство отново въвежда санкции срещу енергийния, автомобилния и финансовия сектор на Иран на два етапа, започвайки от август.
ЕС се опитва да неутрализира американските наказания с мерки като деноминирани в евро финансови линии и закон, който може да превърне в нарушение спазването на американските санкции от гражданите на ЕС. Но тези неща не успокояват компаниите, че ще бъдат защитени от американски глоби или рискове за техните дейности на американска територия, ако правят бизнес с Иран, казаха дипломати.
«Ако решите да правите бизнес с враг на Съединените американски щати, няма да правите бизнес със Съединените щати», каза служител на американския Държавен департамент.

«Няма да имате достъп до финансовата система на САЩ.»
Американски дипломати казват, че гневът, който дипломатите от ЕС са показали на срещата си със служителите на Държавния департамент през май във Вашингтон, е преминал. Европейците започват неохотно да приемат своя неуспех да защитят европейските инвестиции в Иран от санкциите на САЩ, казват американските пратеници в Европа.
«Когато санкциите наистина започнат да оказват болезнено въздействие в края на годината, ще стане доста по-трудно, защото това, което ще имаме на масата, няма да е достатъчно», каза висш европейски дипломат.
Джон Айриш и Робин Емът от Ройтерс/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;