Резултатът от референдума в Скопие се очаква да доведе до извънредни парламентарни избори в Гърция. Опозицията отказва да подкрепи споразумението Заев-Ципрас при гласуване в парламента. Това съобщи Българското национално радио.

Премиерът Ципрас изрази увереност, че ще получи подкрепа в гръцкия парламент за европейското бъдеще на Скопие.

Всички опозиционни партии вече съобщиха, че няма да гласуват  за ратифициране на споразумението Заев -Ципрас. От основната опозиционна сила, консерваторите от «Нова Демокрация», са категорични, че няма да ратифицират договора дори и в следващия парламент.

Левите партии също застанаха на позиция «нито един глас в подкрепа на Ципрас».

Споразумението за Северна Македония доведе до сътресения в управляващата коалиция. Лидерът на националистите, министърът на отбраната Панос Каменос заяви, че ще се оттегли от правителството, защото партията е против договора със Скопие.

В интервю той каза, че «македонците са българи, славяни».

Кореспондентите на гръцките медии от Скопие съобщават, че днес приключва 27 годишния спор за името на Македония. В първите си репортажи телевизионните медии излъчиха анкети, които показват, че настроението на избирателите в съседната държава е в полза на договора за Северна Македония.

Днес  преди приключването на изборния ден в Македония се подготвят масови демонстрации в Гърция с познатия призив «Македония е Гърция».

Тагове: ; ; ; ; ; ;