Десетки хиляди хора излязоха вчера по улиците на големите градове в Бразилия. Те взеха участие в предвождани от жени протести срещу крайнодесния политик и фаворит за спечелването на президентските избори на Жаир Болсонаро, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.

Бившият армейски капитан, който води в социологическите проучвания с 28 процента от намеренията за вот на първия тур на 7 октомври, предизвика възмущения с изказванията си, смятани за сексистки, расистки и хомофобски.

Демонстрантите излязоха на шествия в Рио де Жанейро и Сао Пауло вчера следобед, развяваха знамена и скандираха срещу всяващия разделение кандидат. «Не бих могла да бъда приятелка с някой, който подкрепя човек (като Болсонаро), който е расист, хомофоб и женомразец», каза участничка в протеста в Сао Пауло.

Болсонаро едва оцеля след нападение с нож по-рано този месец. Вчера сутринта той бе изписан от болницата в Сао Пауло и отлетя за Рио.

В социалните мрежи бяха публикувани видеа, на които някои от пътниците в самолета скандират «Легенда», а други освиркват крайнодесния политик.

«Най-сетне съм у дома със семейството си в уюта на нашия дом. Няма по-добро чувство! Прегръщам ви силно всички», написа Болсонаро в Туитър.

Бившият армейски офицер, който изразява възхищение от военната диктатура 1964-1985 г., си спечели подкрепата на мнозина с твърдолинейната си позиция срещу престъпността и с неопетнената от обвинения в корупция кариера.

«Никога не съм чувала да казва нещо лошо за жените», заяви 39-годишна негова симпатизантка на митинг в подкрепа на Болсонаро в Рио де Жанейро.

«Той е против изнасилванията, наркотиците и подкрепя семейството. Имам две дъщери и искам най-доброто за тях», добави тя.

Въпреки това Болсонаро не се радва на подкрепа сред жените, което може да му създаде проблеми във вота. Той стана фаворит на инвеститорите, тъй като в предизборната си кампания се представя като защитник на свободния пазар.
Най-вероятният му съперник на балотажа на 28 октомври ще бъде левият кандидат и бивш кмет на Сау Пауло Фернандо Адад.

Тагове: ; ; ; ; ;