Следственият комитет на Русия ще привлече към наказателна отговорност за военни престъпления в Донбас над сто човека, сред тях и представители на военното ръководство на Украйна, съобщи официалният представител на ведомството Светлана Петренко.
СК привлечёт более ста человек к ответственности за преступления в Донбассе

  • «На основание получените следствени данни към наказателна отговорност са приблечени 110 лица, в това число 20 представители на висшето военно ръководство на Украйна, лидери и участници в контролираните от тях въоръжени формирования», заяви Петренко.

  • Тя отбеляза, че на 28 септемврни главата на Следствения Комитет Александър Бастрикин е получил доклад за разследване по наказателни дела, свързани със събитията в Донбас.
  • Според нея, по указание на Бастрикин сътрудниците на ведомството и в бъдеще ще документират престъпленията на украинските силоваци срещу мирното население, за да използват в бъдеще тези материали по време на съдебните процеси.

Петренко припомомни, че също са били възбудени дела след обстрелите на граничните територии в Ростовска област от страна на Украйна, както и по посегателствата над живота на сътрудниците от Следствения комитет и военнослужещите от страна на силовите структури на Украйна.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;