Свобода на пресата, върховенство на закона, човешки права — това са само три от темите, които Германия изведе като лайтмотив по време на силно оспорваното посещение на турския президент Реджеб Ердоган в Берлин.

Икономическа помощ, екстрадиране на гюленисти и повече респект към Турция пък бяха акцентите за Ердоган. Така погледнато, Германия и Турция са разделени от светове. За това говорят и масовите демонстрации «за» и «против» визитата на Ердоган.

И въпреки това Берлин и Анкара предприеха първа важна стъпка към нормализиране на отношенията си, пострадали сериозно след опита за преврат преди две години. Днес турският президент Реджеп Ердоган ще открие в Кьолн най-голямата джамия в Германия, построена от организация, която се смята за дългата ръка на Анкара във Федералната република.

„Знакът, който дава Ердоган, е повече от ясен – „ Аз съм този, който решава съдбините на турците в Германия. Без моята благословия нищо не е възможно“.

Това е много силен вътрешнополитически и дипломатически ход“, смята политологът от университета в Бремен Рой Карадаг.

Възможен ли е рестарт на турско-германските отношения, след като германският външен министър Хайко Маас заяви в началото на месеца, че нормализирането на отношенията между Турция и Германия е „крайно нужно“?
Според Карадаг, нормализирането би било крайно нужно, ако Германия и Турция можеха да се върнат 10-15 години назад, когато «Турция бе все още демократична държава».
«Когато общите геостратегически интереси са засегнати, трябва да се гради партньорство, а това в момента е доста трудно», каза още Рой Карадаг.
По думите му, «затоплянето на отношенията между Берлин и Анкара чрез тази визита на практика е израз на похвала за турската политика в Сирия срещу кюрдите, но също така е пределно ясно, че нормализирането на отношенията няма да върне демокрацията в Турция».
«Турция в момента на практика получава символично потупване по рамото за външната си политика», подчерта германският политолог в предаването «Събота 150».
«Ако е възможно вероятността от военни действия в сирийската провинция Идлиб да се сведе до минимум, което от своя страна ще намали и вероятността от нова бежанска вълна, то тогава Турция и Германия имат наистина общ интерес.
Проблемите започват с искането на Турция да има водеща роля в определянето на бъдещето на Сирия и Северен Ирак. Именно по този въпрос правителството в Берлин смята, че Турция има необходимото влияние», продължи анализа си Карадаг.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;