САЩ не считат, че президентът на Сирия Башар Асад е победил в сирийския конфликт и че Русия задължително трябва да го подкрепя, заяви специалният представител на САЩ по сирийския  диалог Джеймс Джефри.

«Башар Асад може да счита, че той в дадения момент е победил. В момента той държи примерно половината от територията на Сирия, половината население не е под негов контрол…Той е начело на държава-труп, практически без икономика, без достъп до нефтените и газови ресурси, без обещания или надежда за възстановяване, защото САЩ…блокират държавата.

Така че мисля, че той нищо не е спечелил», каза Джефри пред журналисти по време на брифинг в Ню Йорк.

Според него, той счита, че не си струва Русия да подкрепя Асад.

«Приятелско правителство не задължително означава правителство-труп, стоящо върху развалините на половината страна и до настоящия момент — можете да сверите информацията със своите репортажи — намира все нови дяволски начини да оказва натиск върху собственото си население», заяви Джефри.

«Не считам, че на руснаците им беше нужно дадено канкретно приятелско правителство, такова правителство е много скъпо да бъде подкрепяно…Ако те поискат да имат този човек (Асад), ние не можем да ги убедим да се избавят от него, но това ще им коства определена сума», каза Джефри.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН благодари на Русия, Сирия и Иран за «значителното спиране» на настъплението в провинция Идлиб, който остава последната крепост на въоръжената опозиция и джихадистите от редиците на терористичните организации.

Лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган постигнаха споразумение да създадат до 15 октомври демилитаризирана зона около линията на съприкосновение на въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб, а министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона за деескалация. Идлиб се счита за последната крупна крепост на въоръжената опозиция и джихидстите от терористичните групировки.

Тръмп заяви в ООН, че не е против отстраняването на терористите от Идлиб, ако това не засегне мирните жители.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;