През следващите седмици в комисията по здравеопазване ще започне поредица от дискусии по вариантите за промяна на здравноосигурителния модел, предложен от Министерството на здравеопазването. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят й Даниела Дариткова/ГЕРБ/. Ще бъдат изяснени всички детайли, параметри, увери тя. Това съобщи БТА.
Нямаме краен модел, към който да имаме първоначални пристрастия, подчерта Дариткова. Комисията по здравеопазване е получила вече цялата информация за моделите, за обществените нагласи, проведено е и сериозно социологическо проучване.
Ще има редица дискусии, срещи с експерти, ще търсим максимално съгласие да се намери такъв вариант за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, който да е в интерес на всички, които по един или друг начин са ангажирани в сектор «здравеопазване», и най-вече на българските пациенти, увери Даниела Дариткова.
Тя припомни, че предложението на министъра за промяна в здравноосигурителния модел е във връзка с решение на НС от 13 юни т.г., с което той е задължен до 30 септември да предостави варианти за реформа. В него е записано изрично, че трябва да протече широко обществено обсъждане, преди внасяне на предложенията в парламента и в тази връзка са били и последните срещи.

Тагове: ; ; ; ;