Страхът, нагаждането по конюнктурата и гледането към миналото на политическите лидери е основната пречка пред европейското бъдеще на Македония. Това коментира в интервю за «Хоризонт» лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев преди референдума в страната. Това съобщава Българското национално радио.

«И Заев, и Ципрас плащат някаква цена във вътрешен план, защото няма споразумение, което да е перфектно за всички, да удовлетвори вижданията на всяка една от страните. Компромисите са необходими», обясни той.

Според него членството в Европейския съюз за страните от Балканите е важно, за да бъдат избегнати нови конфликти:

«В ЕС са важни мирът, стабилността, взаимното уважение, взаимното сътрудничество, липсата на конфликти, иначе старите конфликти се разрастват, напомпват и могат да се превърнат в реалност, защото всичко е толкова крехко на Западните Балкани, толкова много рани има и то не само от старата история, но и от 90-те години и от началото на новия век.

Затова ЕС е толкова важен като перспектива за този регион и тук трябва да отдадем дължимото на Българското европредседателство, което изигра роля Западните Балкани да се върнат на дневния ред и да се вземе решение, че догодина стартират преговори с Република Македония и Република Албания, което е добре за нас, защото в крайна сметка, за да сме ние добре, трябва нашите съседи също да са стабилни, достатъчно благоустроени.»

Станишев определи предстоящото допитване в Македония като сблъсък на емоции:

«Политиката и изобщо общественият живот е не само рацио, това е и емоция.

Тук се сблъскват две емоции: емоцията от една страна на страха, че ще бъдат претопени, асимилирани, че ще изчезнат като държава и че дават едва ли не себе си, отстъпват, и другата е емоцията на надеждата — те се бият. Аз винаги съм залагал и съм вярвал повече в силата на емоция на надеждата. Надявам се тя да надделее».

Припомняме, че през 2015 година по време на антиправителствен протест Станишев говори в Македония на английски език.

Може би от любов към българщината.

Тагове: ; ; ; ;