Екипажите на най-новите изтребители-бомбардировачи Су-34 от Източен военен окръг на Русия изпълниха полети в стратосферата в свърхзвуков режим, съобщава пресслужбата на окръга в петък.

Стратосферата е слой от атмосферата на земята, чийто граници започват от височина 11 километра и завършват на височина 50 километра.

Свръхзвукова се счита скоростта над 1.23 хиляди километра в час.

Според летните характеристики на Су-34, неговата максимална скорост е 1.4 хиляди километра в час, на голяма височина е 1.9 хиляди километрар в час.

«Екипажите на най-новите изтребители-бомбардировачи Су-34 от авиочастта на ВВО, дислоцирана в Хабаровския край, изпълниха полети в стратосферата в свърхзвуков режим. Летците отработиха елементи на висш пилотаж, а съъщо елементи на въздушен бой», се казва в съобщението.

Отбелязва се, че при изпълнение на летните задачи пилотите са отработили настъпателни и отбранителни маневри на въздушно противоборство с условен противник, а също избягване на неговите средства за поразяване.

Практическите пускове на най-новите авиационни управляеми противокорабни ракети X-35У се проведоха на морския полигон на Тихоокеанския флот на Русия. Стрелбите бяха извършени в рамките на изпълнението на плановите учебно-бойни задачи от многофункционалните изтребители-бомбардировачи Су-34.
«Пусковете се извършваха в трудна мишенна обстановка, имитираща група кораби. Стрелбата се извършваше единично и чрез залп при различни траектории на полета на рекетите. Общо бяха изпълнени осем пуска. Всички ракети успешно поразиха целите си», отбелязаха от Министерството на отбраната на Русия.
Ракетите X-35У са предназначени за поразяване на надводни цели. Максимална делечина — 250 км. Попадението на една подобна ракета е достатъчно, за да унищожи съвременен боен кораб клас корвет.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;