Проведените неотдавна учения «Изток-2018» позволиха на Русия да постигне минимум една от поставените цели: тя привлече всеобщото мнимание към растящата военна мощ и амбиции на Москва.

Събитията, които последваха след това, също предизвикаха реакция: САЩ започнаха да се безпокоян за това, какво оръжие продава Русия и на кого.

Русия твърди, че нейното ново оръжие означава, че тя е станала «страна, с която трябва да се съобразяват», каза вицепремиерът Юрий Борисов.

Извършвайки своите мащабни военни учения, Русия иска не само да привлече потенциални купувачи за своето оръжие, но и да демонстрира своята военна мощ.

Една от проявите на подобно сътрудничество стана закупуването от Китай на руски военни самолети и ракети клас «земя-въздух». Ако ученията «Изток-2018» имаха за цел светът да види военната мощ на Русия, то подписаните сделки на Русия за продажбата на оръжие провокираха реакция от страна на Вашингтон, който въведе нови санкции.

Както съобщи изданието «Файненшъл Таймс», сделката за продажбата на оръжие на Китай е заставила САЩ да въведат нови санкции срещу Централния военен съвет на Китай.

Вашингтон заяви, че Китай е нарушил тези санкции, които са били въведени срещу Русия във връзка с нейната намеса в президентските избори през 2016 г.

В отговор на това Русия предупреди Вашингтон, че той «си играе с огъня».

Тази реакция на Русия подчертава факта, че Москва се стреми още повече да укрепи връзките с тези свои съседи, с които нейните отношения понастоящем са достатъчно топли.

Доколкото САЩ и ЕС въведоха срещу Русия санкции във връзка с цяла поредица от нейни стъпки — включително анексията на Крим — обръщането на изток изглежда достатъчно привлекателен вариант.

Във военната област Русия може да предложи на Китай не само оръжие и военна техника.

От гледна точка на Русия, неотдавнашните бойни оперции в Крим и Сирия, които болшинството западни страни подложиха на сурова критика, са успешни. Китайската армия няма боен опит, тя може да извлече

огромна полза от алианса със закалената в боевете армия на Русия.

Негодуванието на Вашингтон по повод това, че той нарича ситуацията нарушение на санкционния режим, няма да попречи на Русия да сключи нови сделки.

Независимо от всички предупреждания на САЩ, Москва продаде също своите зенитно-ракетни комплекси С-300 на Сирия. Съветникът по въпросите на националната сигурност Джон Болтън предупреди, че тази стъпка ще стане «сериозна грешка».

Независимо от това, Русия не промени решението си.

То бе взето след крушението на руския военен самолет, свален от сирийската ПВО. В резултат загинаха руски военни. Русия обвини за всичко Израел, заявявайки, че израелските пилоти са се прикрили зад руския самолет, изпълняващ своя операция в Сирия.

Русия се гордее със своята военна промишленост, която за миналата година донесе на страната 15 милиарда долара, както съобщава ТАСС.

Независимо от това, че отношенията между Русия и Запада достигнаха своята най-ниска точка от времето на студената война, тези неотдавнашни обвинения и критика помежду им едва ли ще доведат до военна конфронтация.

Те по-скоро ще доведат до дипломатическа ескалация или икономическа конфронтация.

На този етап подобна вероятност се запазва, възстановяването на нормалните делови връзки остава далечна перспектива.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/consent/?toURL=https://www.forbes.com/sites/jamesrodgerseurope/2018/09/26/russias-weapons-make-it-a-country-to-be-reckoned-with/#5769086556ac

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;