Президентът на Боливия Емо Моралес обвини Съединените американски щати, че пренебрегват международните институции като ICC, насърчават изтезанията (има предвид изтезанията в Ирак, бел.ред.) и поставят «деца в клетки» (има предвид разделянето на семействата от децата им, която мярка бе приложена спрямо бежанците от Мексико в САЩ. Тогава много голям брой деца бяха разделени от родителите им и действително поставени в клетки, по-късно някои деца бяха изгубени, бел.ред.).

Съединените американски щати не се интересуват от човешките права и правосъдието», допълни държавния глава на Боливия Ево Моралес по време на 73-та сесия на Генералната асамблея на ООН.

Президентът на Боливия Ево Морален счита, че антинаркотичната политика на САЩ довежда до ръст на незаконния оборот на наркотици.
«Където има DEA (управление за борба с наркотиците на САЩ) и военни бази на САЩ, там расте наркотрафикът, престъпността, незаконното забогатяване, корумпирания елит и предателите на родината», написа Моралес в  Twitter.

Той отбеляза, че именно в резултат на неолибералните правителства и военните диктатури, установени с помощта на САЩ, наркотърговията процъфтява.

«От какъв морал се ръководят САЩ, проверявайки други страни, когато тяхното потребление на кокаин е 1.6 %, докато в света е 0.4%?», задава въпрос боливийският лидер.

Според него, САЩ под маската на антинарокотична борба се намесват във вътрешните работи на други държави и не правят нищо за понижаване потреблението на наркотици сред своето население.

По-рано Моралес нарече американският президент Тръмп деспот по повод отношението му към мигрантите, жените и насилието.

 

 

 

Тагове: ; ;