Състоялото се във вторник заседание на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, най-крупното в света дипломатическо мероприятие, се превърна в солидарност на ЕС с Русия и Китай срещу САЩ.

Развитето на събитията около Иран символизира света, преобърнал се заради едностранния подход на американския лидер Донард Тръмп.

В резултат Майк Помпео, главата на външнополитическото ведомство на Тръмп, бе «обезпокоен и наистина дълбоко разочарован».

«Това е една от най-контрапродуктивните мерки за регионалния и глобален свят и сигурността, които може човек да си представи след тези 70 години, в продължение на които САЩ и ЕС бяха заедно срещу общите противнцици, такива като Русия, в рамките на т.нар. «трансатлантически отношения», заяви той пред журналистите.

Говорейки за тези мерки, Помпео имаше предвид създаването на платежната система, които ще позволи на страните от ЕС и другите страни да купуват ирански нефт, заобикаляйки новите санкции, въведени от Тръмп срещу Иран.

«Всичко, което каза госпожа Могерини, е извънредно позитивно», отбеляза пред журналисти високопоставеният руски дипломат Владимир Ермаков, имайки предвид главата на външнополитическото ведомство на ЕС Федерика Могерини.

Той говори след като в същия ден в Ню Йорк Могерини проведе среща с министрите на външните работи на Русия, Китай, Иран, Франция, Германия и Великобритания.

«Държавите-членки на ЕС ще създадат специален целеви механизъм  [SPV] за обезпечаване на законните финансови транзакции с Иран. Той ще позволи европейските компании да продължат търговията с Иран в съответствие със законите на ЕС и може да бъде открит за другите партньори в света», каза тя пред журналисти в кулоарите на Асамблеята на ООН заедно с министъра на външните работи на Иран Джавад Зариф.

Според нея, в най-близко време техническите експерти на ЕС ще се съберат, за да конкретизират детайлите.

«Имате ли  по-добра алтернатива, отколкото преговори по време на конфликти и кризи в света? Има ли алтернатива по-добра, отколкото дипломацията и диалога? Нима войната е най-добрата алтернатива?», разсъждаваше тя по време на интервюто по американския телевизионен канал  CNN във вторник. 

Както следва от изявлението на представителите на ЕС, Русия и Китай, те «дълбоко съжаляват» за решението на Тръмп.

Неговите санкции противоречат на «многостранната дипломация, единодушно одобрена от Съвета за сигурност на ООН», добавиха те.

Оглавяваната от ЕС глупа, получила името  «Е3+2 и Иран»,през 2015 година, когато тя се наричаше «Е3+3 и Иран», заедно с предишната администрация на САЩ (преди идването на власт на Тръмп), сключи споразумение за сваляне санкциите от Техеран в замяна на това той да замрази програмата си за обогатен уран.

Но през май Тръмп скъса споразумението на базата, че то не било достатъчно надеждно.

Заради заплатихе от американските санкции такива европейски фирми, като френските и немските автопроизводители  «Даймлер» (Daimler), «Пежо» (Peugeot) и «Рено» (Renault), немската фирма  «Сименс» (Siemens) и френската енергийна компания «Тотал» (Total) излизат от състава на новите съвременни предприятия в Иран.

Но «ние (ЕС) не можем да се съгласим с това, че САЩ са определили региони, с които европейските компании могат или не да извършват бизнес», каза премиерът на Белгия Шарл Мишел след срещата с президента на Иран Хасан Рухани в Ню Йорк.

«Ние активно работим над SPV с нашите европейски партньори», каза министърът на външните работи на Германия Хайко Маас.

Разногласията между ЕС и САЩ за Иран започнаха след като Тръмп стартира търговска война с Европа и Китай, заплашваше, че САЩ ще излязат от състава на НАТО и изкара Америка от Парижкото споразумение за климата.

Разривът започна и след като той заплаши да глоби австрийските, холандските, немските и френските компании, ако те участват във финансирането на новия газопровид между Русия и Германия «Северен поток-2».

Във вторник президентън на Франция Еманюел Макрон в речта си пред ООН подложи Тръмп на критика за разпалване на «национализъм и протекционизъм».

«Вземайки едностранни решения, нашите американски съюзници ни озадачават, този подход доведе пряко до изолация и конфликти….в ущърб на всеки», каза Макрон.

«Дори тези, които оспорват реалността по отношение промяната на климата, страдат от неговите последствия, както и всички останали», добави той.

Тръмп от своя страна в речта си пред ООН заплаши Иран с военна сила и отново подложи на враждебна критика «Северен поток-2».

«Германия ще стане напълно зависима от руските енергоносители, ако незабавно не промени този курс», заяви той.

Той се изказа одобрително по адрес на Полша за «отстояване на своята независимост, сигурността и суверенитета» — на следващия ден след като Еврокомисията в понеделник се обърна към Европейски съд, висшата инстанция на Съда на ЕС, с иск срещу Полша за политическа намеса в нейната съдебна система в нарушение на ценностите и законите на ЕС.

СМЯХ НАД ТРЪМП

Речта на Тръмп предизвика смях в залата на заседанията на ООН, когато той заяви, че за последните две години е постигнал повече от който и да е друг предидент на САЩ за цялата история на страната.

«Не очаквах това», призна той.

«Противопоставянето на мултилатерализма не е признак на сила. Това по-скоро е признак на недостиг на интелект. Това издава неумение да се разбере сложният и взаимосвързан свят», каза иранскит лидер Рухани в речта си пред Генералната асамблея на ООН.

Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://euobserver.com/foreign/142953

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;