Турция възнамерява да изпълни оставащите условия за премахване на визите с Европейския съюз в близко време, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

«В най-скоро време ние планираме да изпълним оставащите шест условия за смекчаване на визовия режим. Възобновяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, актуализирането на споразумението за митническия съюз с ЕС ще бъдат от полза за всички», посочи турският лидер.

Той отбеляза, че по тези въпроси Анкара «придава голямо значение на подкрепата от страна на Германия».
Ердоган също така изрази надежда, че «тези процеси няма да пострадат от капризите на някои кръгове или пречки от страна на политици».

В началото на преговорите за облекчаване на визовия режим ЕС даде на Турция списък със 72 критерия, повечето от които страната изпълни още преди две години. Останаха обаче още няколко условия, сред които смекчаване на антитерористичното законодателство, признаване на легитимността на правителството на Кипър и решаване на редица аспекти в областта на спазването на човешките права, които Анкара още не е изпълнила

Тагове: ; ; ; ;