В четвъртък в Балтимор (САЩ) е планирано предаването на два 30-метрови американски катери от клас «Айлънд»-  «Драмонд» и «Кушинг» на Украйна.

На церемонията ще присъства вицеадмиралът от Бреговата охрана на САЩ Майкъл Маклистър и президентът на Украйна Петро Порошенко.

Двата катера са построени преди 40 години.

Те могат да влизат в морето при лоши атмосферни условия, за изпълняват възложените им задачи и да стрелят, пише изданието http://www.dsnews.ua/politics/ssha-uzhe-zavtra-peredadut-ukraine-katera-klassa-aylend—26092018062000.

Предаването на двата катера за бреговата охрана е във връзка с ръста на напрежение между Украйна и Русия в Азовско море през последните няколко седмици, обяснява изданието.

Припомняме, че на 12 септември кабинетът на министрите на Украйна съгласува документите за предаването на Украйна от Съединените американски щати на два патрулни катери тип «Айлънд».

По-рано се съобщи, допълва украинското издание, че САЩ ще предадат двата катера на Украйна безплатно, но държаваха ще похарчи средства за тяхното транспортиране, за подготвката на екипажите и за други съпътстващи разходи.

Катерите от клас «Айлънд» са построени в САЩ от 1985 до 1992 година и са на брой 49.

Имат водоизместимост 168 т, дължина 110 фута (34 м). Дизеловият мотор обезпечава скорост от 29,5 възела.

Екипажът е от 16 човека, автономност на машината — пет денонощия.

Въоръжението се състои от 25-мм автоматична артилерийска установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster и две 12,7-мм картечници М2НВ.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.dsnews.ua/politics/ssha-uzhe-zavtra-peredadut-ukraine-katera-klassa-aylend—26092018062000

Тагове: ; ; ; ;