Екс-служителят от държавния департамент на САЩ Ричард Фейнберг се хвали, че САЩ са «направили всичко възможно, за да се намесят в изборите в Никарагуа през 2006 година, за да попречат на Даниел Ортега да ги спечели. Оплаква се от провала на опитите за намеса в изборите в Никарагуа.

Припомняме, че след победата на Сандинистката революци през 1979 година Даниел Ортега  става президент на Никарагуа и управлява до 1990 година.

По време на управлението си Ортега е подкрепян от СССР и другите комунистически страни, от които получава милиони $ помощи и военна техника, с помощта на които да се бори против „контрите“ – военни отряди, противници на комунистическото управление на страната, финансирани и обучавани от ЦРУ.

След спиране на помощите през 1989 г., поради разпадането на СССР, е принуден да търси мирно разрешаване на конфликта и да разреши демократични избори, които губи катастрофално.

На 10 януари 2007 г. става за втори път президент на Никарагуа, след като печели президентските избори през ноември 2006 г. с 38 % от гласовете.

Във външната си политика поддържа близки контакти с лидери като президента на Иран Махмуд Ахмединеджад и на Венецуела Уго Чавес.

На 2 септември 2008 г. по време на празненствата на никарагуанската армия обявява че признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия, с което Никарагуа става едва втората страна в света след Русия,

която признава тези политически формирования.

В същото време, за разлика от Чавес, той поддържа добри отношения с Международния валутен фонд и стопанската му политика включва и пропазарни мерки.

Макар конституцията на Никарагуа да забранява заемането на президентския пост от един човек в два последователни мандата, контролираният от сандинистите Върховен съд разрешава на Ортега да се кандидатира за нов мандат и на изборите през ноември 2011 г. той е преизбран с 63 % от гласовете.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;