Times of Israel: С-300 плаши не с това, че е мощен, а с това, че е руски

Дата на публикуване: 26 09 2018, 11:07


Times of Israel: С-300 пугает не тем, что он мощный, а тем, что он российский

След инцидента с руския самолет-разузнавач Ил-20 отношенията между Израел и Москва стремително се влошиха, достигайки най-ниската си точка. Доказателство за това е решението на Русия да укрепи ПВО на Сирия с помощта на своя «страхотен зенитно-ракетен комплекс С-300», пише аналитикът на  The Times of Israel Джуда Ари Грос.
«Но най-голямата заплаха — това не са определени технически трудност, които може да създаде тази система за израелските ВВС, а това, че този епизод може да доведе до разрив в отношенията между Израел и Русия», подчертава журналистът.
Според него, нито веднъж от 70-те години на Израел не му се е налагало да има толкова «враждебно настроена» към себе си Москав, която активно работи срещу неговите интереси.
Макар съвременна Русия да доставя оръжие на много противници на юдейската държава, в това число батареи С-300 на неговия «заклет» враг Иран, има разбиране, че това е «нищо лично, просто бизнес».
Настоящата криза потенциално може да промени тези отношения.
Ситуацията зависи от това, как с това ще се справят Израел, Русия и САЩ.
Макар действията на Москва да могат да се нарекат «най-откровено враждебни» от времето на студената война, те все още могат да се променят «до определена степан», твърди Грос.
Той припомния, че над пет години руските власти са «заплашвали» да продадат С-300 на Дамаск.
Но всеки път те «са давали заден ход» по настояване на израелското или американското правителство.
На този етап става дума за продажбата от две до четири батареи С-300, но в случай на необходимост техният брой може да бъде увеличен.
По данни на руските СМИ, системите ще бъдат разположени в западното крайбрежие на Сирия и в югозападната част на страната.
Именно от страна на тези два региона израелските ВВС най-вероятно ще извършват своите нальоти, твърди авторът на статията.
Русия още не е съобщила какъв модел С-300 конкретно ще продаде на Сирия.
Но дори «най-малко качествените» варианти на тази система могат да проследяват полетите в северен Израел, в това число гражданските полети от международното летище Бен Гурион, пише Грос.
В същото време той твърди, че С-300 ще представляват «значително, но не неопреодолимо препятствие» за Израел, който постоянно бомбардира иранските складове и военните обекти в Сирия. Защото, според автора, израелските пилоти в продължение на десетилетия се подготвяли за противопоставяне с тези ЗРК.
Няколко съюзници на Израел имат на въоръжение подобни руски системи, продължава авторът.
В продължение на няколко години израелската авиация участва в учения срещу батареи на С-300, които някога притежавал Кипър, а след това Гърция.
Израел бил «горд притежател» на растящия въздушен флот на малкозабележимите F-35, пише авторът.
Тези американски изтребители от пето поколение вече се използвали от ВВС в близкоизточните страни в бойни условия.
Нещо повече, ВВС на Израел са известни със своите средства за радиолокационна борба. Например, по време на Ливанската война през 1982 година те създали проблеми на сирийските системи съветско производство, унищожавайки 29 от 30 батареи на ПВО, продължава авторът.
Но доставената от Русия система С-300 — това не е само военно, но и геополитическо предизвикателство.
Макар в своето обръщение министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу да заяви, че сирийските екипажи са преминали през необходимото обучение, не е съвсем ясно, ще бъдат ли тези батареи окомплектовани с руски персонал.
Ако е така, то решението за унищожението на сириските ЗРК ще се окаже по-сложно, защото то ще изисква пряк и целенасочен удар по руските Въоръжени сили, пояснява Грос.
Русия също планира да използва средствата за радиоелектронна бора, за да може, както се изрази Шойгу, да охлади «горещите глави».
В резултат около Западна Сирия в средизомноморското крайбрежие трябва да се образува «радиоелектронен купол» с радиус няколко стотин километра, което ще бъде извън възможностите не само на израелските ВВС, но и на френските и американските бойни кораби, намиращи се в региона.
Но и в този случай израелската армия, както е твърде вероятно, ще намери редица технически средства, за да заобиколи този проблем, пише авторът.
Когато по-рано през тази година Русия «отново заплаши» да въоръжи сирийците с С-300, израелските власти предупредиха, че техните ВВС са готови да атакуват в отговор каквито и да са системи на ПВО.
«Трябва да се внесе яснота: ако някой стреля по нашите самолети, ние ще го унищожим. Не е важно дали това ще бъде С-300 или С-700», това заяви тогава министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман.
«Вероятно ВВС на Израел ще успеят да заобиколят руското радиоелектронно заглушаване, те ще бъдат в пълното си право да унищожат доставената от Русия батарея С-300 в случай на атака на израелските самолети.
Но в резултат на подобни действия расте рискът още по-силно Израел да се отдалечи от Москва и да се подтикнат двете страни към разрив на дипломатическите отношения», завършва  Джуда Ари Грос. 
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.timesofisrael.com/the-true-threat-of-s-300s-is-not-that-theyre-powerful-but-that-theyre-russian/

Тагове: ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

Списание«Ню тид» се поинтересува от момиче-войник от опълчението в Норвегия, какво мисли тя за "най-лошия

Важно

Смешно е да се позоваваме на международното право, когато говорим за Крим, пише изданието от

Важно

В Бенгалския залив, в района на индийското пристанище Вишакхапатнам, започна морската част от двустранното руско-индийско

Важно

Независимо от това, че президентът на Франция Еманюел Макрон направи отстъпки пред "жълтите жилетки" и

Важно

Транспортно-бойните вертолети Ми-8 от Централен военен окръг на Русия извършват разузнаване на района на предполагаемото

Важно

14 декември 2018-Нюз Фронт. Военно положение в Украйна. Ситуацията. Ужасът на мобилизацията, сълзите и клетвите на

България
статия

Еврокомисията препоръча на страните от ЕС да се откажат от долара в разплащанията помежду си,

Важно

27 ноември 2018-Нюз Фронт. Лавина коментари и осъдителни реакции предизвикаха невнимателните, меко казано, думи на президента

Важно

Общо 8 души са пострадали при инцидента с влак край село Черниче, останалите пътници са

Важно

19 ноември 2018-Нюз Фронт. Злото не спи, САЩ готвят ескалация по две направления, и където гръмне-

Важно

19 ноември 2018-Нюз Фронт. Тази информация е за всички българи, които днес излизат по улиците на

Важно

18 ноември 2018-Нюз Фронт. Един от любимите методи на представителите на ЦРУ работещи на територията на

Русия
Важно

Списание«Ню тид» се поинтересува от момиче-войник от опълчението в Норвегия, какво мисли тя за "най-лошия

Важно

Смешно е да се позоваваме на международното право, когато говорим за Крим, пише изданието от

Важно

В Бенгалския залив, в района на индийското пристанище Вишакхапатнам, започна морската част от двустранното руско-индийско

Важно

Транспортно-бойните вертолети Ми-8 от Централен военен окръг на Русия извършват разузнаване на района на предполагаемото

Важно

Корветът от Балтийския флот на Русия  «Сообразительный» успешно изпълни практическата стрелба от зенитните ракетни комплекси с

Важно

14 декември 2018- Нюз Фронт. Появиха се още косвени потвърждения за подготовката на настъпление от ВСУ