След трагичния инцидент с гибелта на руските военни в Сирия, вината за което Министерството на отбраната на Русия прехвърли в пълна степен върху Израел, в разговор с министъра на отбраната на Израел Авигдор Либерман Шойгу заяви, че Русия си оставя правото на ответни стъпки.

Една от първите ответни стъпки е закриване на източния район на Средиземно море — Русия фактически вкара зона без полети за Израел, обявявайки за провеждането на морски въздушни учения, ракетни пускове в Източното Средиземноморие около бреговете на Сирия и Израел.

«Средиземно море. Във връзка с последните трагични събития с Ил-20 ВКС на РФ и Генералният каб на ВС на РФ ЗАКРИВА от 19 до 26 септември района на източното Средиземноморие за ИЗВЪНПЛАНОВИ УЧЕНИЯ», се казва в съобщението на МО на РФ.

Както отбелязват източниците ни, сега нито един израелски военен самолет не може да излети извън пределите на територията на Израел, ако не се намира на височина над 19 000 фута (около 5 хиляди километра).

По-ниско от тази височина израелските самолети ще «пречат» на руските военни учения и могат «случайно» да бъдат поразени от руските ВМС.

Над израелските самолети може да се лети, но на височина над 19 000 фута израелските самолети стават лесна мишена за сирийската ПВО.

Т.е. влизането на израелските ВВС в сирийското пространство е ЗАКРИТО НАПЪЛНО.

Съобщава се още, че руските самолети са започнали да прихващат израелските самолети още над Латакия, където ВКС не са влизали няколко месеца.

«Премиерът Бинамин Нетаняху заяви, че той няма основания да счита, че Кремъп се опитва да ограничи свободата на действие на Израел в региона.

Излиза, че Нетаняху е сгрешил.

Израел, както изглежда, е решил да провери, ще направи ли Русия това, което тя обеща, затова израелците изпратиха два F-16 в Ливан на височинан по-малко от 19 000 фута.

Тези самолети бяха прихванати от руските Су-34 и принудени да се върнат в Израел.

Трябва да добавим, че, независимо от това, че Русия вече обяви за завършването на «военните учения с бойни стрелби»» във водите около бреговете на Сирия, въздушното пространство над териториалните води на Сирия около цялата брегова линия остава закрито.

Без съгласието на Русия няма да се допускат самолети във въздушното пространство над териториалните води на Сирия.

Нарушителите рискуват да бъдат свалени без предупреждение.

Това означава, че единствената област, от която Изроел може да се възползава за атаки над Сирия, това е както и преди Ливан.

Но Сирийската армия получи разрешение от Ливан да стреля по израелските самолети, намиращи се във въздушното пространство на Ливан.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;