По искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Софийският градски съд е запорирал имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Решението е било обжалвано от Трайков, казаха за «Хоризонт» от съда. Това съобщи Българското национално радио.

По информация на «Хоризонт», искането на антикорупционната комисия е от 9 август. Съдът допуска обезпечителните мерки още на следващия ден. Жалбата срещу решението на градския съд е от 28 август, а делото по нея е образувано на 17 септември.

За запора съобщи по Нова телевизия шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Той обясни, че след обвинението срещу Трайков за продажбата на акциите на държавата в EVN, е започнала проверка на имущественото му състояние.

Проверката се е върнала 10 години назад и по думите на Георгиев, е установила несъответствие от 2 400 000 лева. До петък Трайчо Трайков трябва да обясни произхода на парите, с които през този период е купувал имоти и е пазарувал на борсата.

Наложеният от Софийския градски съд, по който трябва да се произнесе на закрито заседание Апелативният съд, е върху два недвижими имота, студио, банкови сметки, акции и дялове.

Ако бившият енергиен министър не успее в посочените срокове да докаже законността на доходите си, комисията «Георгиев» ще започне съдебна процедура по отнемането на запорираното имущество.

Тагове: ; ; ; ; ; ;