Ръководителят на работната група по международно-правовите въпроси към постоянното представителство на Република Крим към президента на Русия Александър Молохов заяви, че докладът за блокадата на полуострова от украинските власти е предизвикал шок сред участниците в 36-та сесия на Съвета по правата на човека към ООН в Женева.
«За много от тях това беше шок. Неправомерните действия на украинските власти през  2014–2017 години беше фактор, съдействащ за наличието на хуманитарна криза в Крим, това доведе до масови нарушения на правата на човека в региона», каза той.
Според Александър Молохов, той по време на работната среща подробно е описал извършената от Украйна блокада на водобснабдяването и енергоснабдяването на жителите на полуострова.
Заедно с това той е споделил за хранителната, стоковата и транспортната блокада, която е била извършена от украинските власти.
Отделно той е добавил по време на речта си, че не само украинските ограничения нарушават правата на кримчани, но и западните, защото те, в частност, лишават хората от правото им на придвижване.
По-рано главата на комитета на кримския парламент по международните отношения Юрий Гемпел съобщи, че на 30 септември с познавателна 5-дневна визита в Крим пристига делегация от Норвегия.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;