26 септември 2018-Нюз Фронт.

Днес, членовете на избирателните комисии в посолствата и консулствата на Македония първи ще гласуват на референдума за името на страната.

Припомняме, че на 30 септември 2018 в Република Македония ще се проведе общонационален референдум, в хода на който, гражданите предстои да отговорят на въпроса:

» Приемате ли споразумението между Република Македония и Гърция в полза членство в Европейския Съюз и НАТО?»

 

Македонците са изправени пред наистина исторически избор- в случай, че гласуването завърши положително, страната официално ще бъде преименувана от Македония на «Република Северна Македония».

Значимостта на предстоящото гласуване подчертава многочислените визити в Македония на представители на западната политическа елита- за последно време републиката беше посетена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, канцлерът на Австрия Себастиян Курц и канцлерът на Германия Ангела Меркел, Върховният представител на Европейския Съюз по външни рабои и политиката на сигурност Федерика Могерини, външният министър на Германия Хайко Маас, министрите на отбраната на САЩ и Италия Джеймс Маттис и Елизабетта Трента.

Всички гореизброени са за влизането на Македония в НАТО, съответно подкрепят споразумението между Атина и Скопие подписано на 17 юли, което е и входния билет на Македония в НАТО.

Обаче, македонският народ не подкрепя подобни намерения и се зарича да бойкотира референдумът, в подкрепа на бойкото се обяви и президентът Георге Иванов, който обеща, че няма да излезе да гласува на 30 септември.

Утре, 27 септември се очаква общомакедонски протест в Скопие срещу референдума и опасността от влизането в НАТО.

Очаквайте подробности и видео от мястото на събитието утре.

104 членове от избирателните комисии и техните заместници ще гласуват в помещенията на Държавната избирателна комисия  (ДИК) в Скопие, след което ще се отправят към 33-те дипломатически представителства, за да организират референдума, който е насрочен за събота.

2694 лица с македонско гражданство са подали заявления за гласуване извън страната, съобщава информационна агенция Бета.

Ден преди референдума, в събота, ще трябва да гласуват лежащите в болница, а също и лишените от свобода.

 

Денят за размисъл започва в четвъртък в полунощ, а в неделя, в денят на референдума, право на глас ще имат  1.806.337 граждан.

По данни на ДИК, за успешното провеждане на референдума е необходимо изпълняването на 2 условия- явка не по-малко от 50% плюс един избирател, тоест, минимум 903 169 души, от които 451 586 да гласуват «За».

Единственият шанс на макдеонците остава неявката, тоест, бойкотиране на референдума.

Очаквайте подробностои по темата в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;