В докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за повишаване на цените на парното не се съдържа анализ защо се налага увеличението и не се правят експертни оценки. Това съобщи БТА.

Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти след заседанието на КЕВР, където беше обсъден доклад за цените на топлинната енергия от 1 октомври.
«Факт е, че при повишаването на цената природния газ се повишава и цената на парното по правило, но в случаите, когато цената на природния газ намалява, цената на парното остава същата», добави Манолова. Тя даде за пример, че преди една година, когато цената на природния газ е спаднала с 8 процента, това не се е отразило по никакъв начин на цената на парното.
Мая Манолова добави, че цената на природния газ през 2015 г. е била равна на цената, която беше предложена на вчерашното заседание на КЕВР. Омбудсманът припомни, че от 1 юли 2015 г. цената на природния газ е била 484 лв., докато сега КЕВР предлага цена от 456 лв., но като се добавят разходите за пренос и достъп цената става същата — 484 лв.

По думите й през юли 2015 г. цената за парното на столичани е била 73,98 лв., докато сега предложението на КЕВР е за 92,80 лв. «Разликата е 20 лв., или става дума за над 20 процента разлика», посочи Манолова. Тя изчисли, че инфлацията от 2015 г. досега е в рамките на 5 процента.

Затова тя попита КЕВР защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г., сега цената на парното е с над 20 процента по-висока.
Становището на омбудсмана е, че увеличението на природния газ не трябва да води до увеличение на цената на парното, защото тя и в момента е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години.

Тагове: ;