Онлайн платформи и рекламисти предлагат собствени правила за поведение срещу дезинформацията в ЕС

Брюксел, 26 септември /кор. на БТА Николай Желязков/
Онлайн платформи и представители на рекламната индустрия са изготвили правила за поведение срещу дезинформацията в ЕС, съобщи Европейската комисия.
По този повод еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел коментира, че това е първата стъпка за справяне с проблема, който заплашва доверието на европейците в демократичните процеси и институции. Тя отбелязва, че правилата предвиждат отчетност за разпространението на политическа реклама и закриване на профили, от които се разпространяват неверни сведения.
По нейните думи мерките следва да допринесат за онлайн кампанията за изборите за ЕП догодина с цялостно запазване на основните принципи за свобода на изразяване, свободни медии и разнообразни гледища. Онлайн платформите следва да носят обществена отговорност, особено във време преди избори. Те трябва да направят всичко по силите си, за да прекъснат разпространението на дезинформация, заявява Габриел.
Еврокомисарят призовава за незабавно приложение на правилата и за постигането на видими резултати, които да бъдат отчетени в следващите месеци. Тя съобщава, че до края на годината ще бъде направена първата оценка за работата на новите правила и, ако те се окажат недостатъчни, ЕК си запазва правото да предложи законодателни мерки.
Правилата, въведени на доброволна основа, предвиждат прекъсване на рекламните приходи за потребители и сайтове, разпространители на лъжи. Въвеждат се повече прозрачност на политическата реклама онлайн, както и проверки за неистински потребители или ботове (машини). Дава се възможност потребителите да съобщават за открити случаи на подвеждащи данни, въвежда се по-добра видимост за проверено съдържание.

Тагове: ; ; ;