Еврокомисар по разширяване: Страните от ЕС не трябва да предлагат финансова помощ на Турция

Еврокомисар по разширяване: Страните от ЕС не трябва да предлагат финансова помощ на ТурцияСтраните от ЕС не бива да предлагат на Турция финансова помощ, заяви европейският комисар за разширяването в интервю за германски вестник днес, два дни преди посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Германия, предаде ДПА. Това съобщи БТА.

«Ситуацията не може да бъде разрешена от ЕС или отделни страни членки, които предоставят пакети с помощ или кредити на Анкара», каза комисарят Йоханес Хан пред в. «Велт». Не е необходимо «да се впускаме в това на този етап», каза той.
Фундаменталните икономически проблеми, пред които Турция е изправена, бяха вътрешно създадени, добави Хан.

Националната валута на Турция загуби около 40 процента от стойността си от началото на годината на фона на дипломатически спор между Анкара и Вашингтон.
Сривът на лирата влошава състоянието на една икономика, която вече се сблъсква със структурни проблеми като висока инфлация и дефицит по текущата сметка, отбелязва агенцията. Очаква се финансовите и бизнес отношения с Германия да бъдат сред централните теми в дневния ред на посещението на Ердоган от петък в Берлин.

Коментари:

Зареждане ...