Премиерът на Израел Бинамин Нетаняху е провел още един телефонен разговор с президента  на Русия Владимир Путин след решението на Русия за доставката на комплексите за ПВО С-300 на Сирия.

Както се съобщава на сайта на Кремъл, «било е продължено обсъждането на обстоятелствата около случилито се, отчитайки факта, че представената от израелските военни информация за операциите на тяхната авиация над сирийска територия се разминава с изводите на Министерството на отбраната на Русия. Руската страна изхожда от това, че именно действията на ВВС на Израел са станали основна причина за трагедията».

Съдейки по тона на руското съобщение, Путин, който по-рано каза, че случилото се е «поредица от трагични случайности», е сменил позицията си и е застанал на страната на своите силоваци.

«Владимир Путин акцентира, че приетите от Русия решения по укрепване на бойните възможности на сирийските ПВО са адекватни на създалата се ситуация и са насочени преди всичко към предотвратяване на всяка потенциална заплаха за живота на руските военнослужещи, изпълняващи задачи в борбата с международния тероризъм», се казва в съобщението на кремълската пресслужба.

Нетаняху, както съобщава канцеларията на израелския премиер, отново е информирал руския президент, че предаването на лидерско въоръжение в безотговорни ръце ще повиши нивото на опасност в целия регион.

Той е повторил също, че вината за инцидента лежи върху сирийската армия, свалила самолета, и върху Иран, нарушаващ стабилността в региона.

Както твърдят анализаторите, този разговор означава, че руските власти са определили политиката си относно Израел и неговото място в сирийския конфликт.

Те окончателно са застанали на страната на Иран и са решили да игнорират темата за сигурността на еврейската държава, въпреки, че Владимир Путин е общал обратното преди два месеца.

По-рано беше налице двойнственост — операциите на Израел, без съмнение, пречеха на руските силоваци и на проарабските дипломати и не им харесваха, но добрите политически отношения, поддържани от Израел, уравновесяваха тези смущения, пише на сайта на израелската телевизия.

Сега, след откритата солидаризация на Путин със силоваците и тяхната версия по събитията, опровергана от ЦАХАЛ, Израел фактически официално е обявен от Русия за «враг на народа», наравно със САЩ и Украйна.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;