Еврокомисията не забранява изграждането на газопровода «Северен поток-2», защото този проект по никакъв начин не противоречи на европейското право, заяви в интервю за немското списание  Der Spiegel бившият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел.

«Не съм привърженик на тези, които извращават правото, за да накажат Русия.

И докато Москва се придържа към европейските правила, немската икономика ще решава от кого да купува газ», каза той.

Бившият министър на външните работи на Германия категорично не се съгласи с твърдението на журналиста от  Der Spiegel за това, че «политически е глупаво» винаги да се ръководим от критериите на законността.

«Струва си още веднъж да помислите над това, което казахте.

Ако ние се ръководим от ума, а не от правото, то ще се окажем на стъпка от произвола.

Условията на договорите трябва да се изпълняват. Ние обвиняваме Путин, че се внасят промени в законите, когато това е политически целесъобразно.

Нямаме право да се държим така», подчерта Габриел.

Той обясни още, защо на поста глава на МВнР на Германия — без съгласуване с канцлера Меркел — е предлагал да се отслабят санкциите срещу Русия в замяна на разполагане на миротворческа мисия на ООН в Източна Украйна.

«Тогава ясно заявих личното си мнение. Но съм готов да поспоря, че именно това ще се случи.

Ако Русия се съгласи да изведе тежкото въоръжение и да разположи «сините каски», то логично следствие от това ще бъде отмяната на санкциите», допълни Габриел.

Журналистът от  Der Spiegel му припомни, че условието за отмяната на санкциите е възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

«Този, който иска всичко и веднага, той губи», парира го Габриел.
Петя Паликрушева

Източник: https://magazin.spiegel.de/SP/2018/39/159553207/index.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;