Бившият президент на Украйна Виктор Ющенко в ефира на «112 Украина» сравни жителите на Донбас с населението на хитлеристка Германия.

Той нарече своите сънародници жертви на «пропаганда».

Според Ющенко, за четири и половина година гражданска война самосъзнанието на населението на Донбас се е променило толкова, че провеждането на каквито и да са избори под егидата на киевските власти на този етап няма никакъв смисъл.

В качеството си на пример бившият украински лидер даде нацистка Германия.

«Защо Германия през октомври или ноември 1945 година не проведе изобори на американска територия, френска или на британска?

А защо през 1946 година също не проведе избори, Хитлер вече го нямаше?», заяви екс-президентът.

Ющенко сподели още, че ако в Германия през 1945 година бяха провели избори, то «биха получили такива последствия, с които още много години, не година или две, не биха могли да се справят».

Ющенко допълни още, че жителите на Донбас се различават от населението на останалата част на Украйна.

«Как да промениш възгледите на човек, как да му кажеш, че аз съм му другар? Та той ходи в Московска църква, разговаря на чужд език, моли се на Павлик Морозов…

Очевидно е, че ние сме различни.

Но ние сме сме противовоположни.

И в семействата има различия.

Но дайте възможност за диалог, за да мога аз, условно казано, години или две да имам възможност за интензивно и последователно общуване», заяви той.

През април 2014 година украинските власти започнаха военна операция срещу ДНР и ЛНР.

Киев нееднократно обвинява Русия в намеса в делата на Украйна.

Москва отрича това и нарича тези обвинения неприемливи.

През февруари тази година президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон за реинтеграцията на Донбас, в който Русия се нарича «агресор», а неконтролираните от Киев територии — «окупирани».

Два месеца след това Порошенко обяви за завършването на «антитерористичната» операция в Донбас, която ще бъде заменена с действия на обединените сили.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;