«Венецуела укрепна своите дипломатически отношения и увеличава сътрудничеството си със страните. С Турция разширяваме и консолидираме нашите търговски отношения на базата на взаимнанта изгода», това съобщава държавният глава на Венцуела Николас Мадуро в профила си в социалната мрежа Туитър.

Видеото е от акаунта на държавния глава на Венецуела Никалас Мадуро в социалната мрежа Туитър.

По-рано съобщихме, че Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса.

Чавушоглу поясни, че Анкара не е срещу никоя валута, но те не бива да се използват като оръжие срещу икономиките на други страни. Поради това много държави в света желаели да използват национални валути в търговията си. По думите му наскоро Турция също е била обект на атака, но са взети всички мерки за стабилизиране на икономиката.

Чавушоглу направи коментара си вчера късно вечерта българско време по време на визита във венецуелската столица Каракас. Там той се среща със своя колега и беше приет от президента на страната Николас Мадуро в двореца „Мирафлорес“. След разговора си с вицепрезидента Дулси Родригес турският първи дипломат изтъкна, че Анкара ще подкрепи Венецуела и нейният народ „при всички обстоятелства“.

По време на визитата на Чавушоглу бяха подписани две споразумения.

По-рано през деня Мевлют Чавушоглу заяви, че по време на сесията на Общото събрание на ООН следващата седмица ще проведе среща с колегите си от Иран и Русия относно ситуацията в Сирия.