Антиканоничната дейност на Константинополския патриарх Вартоломей може да доведе до най-крупния църковен разкол за хилядолетието, пише немското издание Süddeutsche Zeitung.

Изданието отбелязва, че опитите да се предостави на Украйна автокефалия се превърнало в «сътресение от исторически мащаб» за целия православен свят.

Авторът на статията посочва изявленията на руските епископи по време на заседанието на синода на Московския патриархат: свещенослужителите от Руската православна църква заявиха за нахлуване в тяхната територия.

Изданието подчертава също, че действията на Вартоломей могат да доведат до това, че РПЦ да скъса епархийското си общуване с Константинопол, а това ще бъде «най-крупният църковен разкол от времето, когато Рим и Византия тръгнаха по различни пътища почти преди хиляда години».

В Украйна в момента действа каноничната Украинска православна църква  (УПЦ МП), която е самоуправляема църква в състава на Московската патриаршия, а също непризнатите от световните православни църковни структури —  «Киевски патриархат» (УПЦ КП) и «Украинска автокефална православна църква» (УАПЦ).

Петро Порошенко се опитва да постигне признание на неканоничните религиозни структури и създавенето на тяхна база на единна поместна автокефална църква, извън рамките на Украинската православна църква.

Автокефалия се нарича статуса на поместната църква, предполагащ нейната административна независимост от други църкви.

Константинополският патриархат «в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква на Украйна» назначи за екзархи в Киев Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ и Едмънтънския еписком Иларион от Канада.

РПЦ осъди това и протестира пред Константинонопол.

Отбелязва се, че назначаването на екзархи в Украйна е най-грубо погазване на църковните канони, в съответствие с което епископите на поместна църква не могат да се намесват в делата на друга.

Синодът на Руската православна църква на спешно заседание реши да прекрати споменаването на Константинополския патриарх Вартоломей в своите богослужения.

Фактически това означав разрив в дипломатическите отношения.

РПЦ също призова предстоятелите на другите поместни църкви да започнат общоправославно обсъждане на ситуацията.

В света общо има 15 православни църкви.

В неделя Вартоломей обяви за скорошното предоставяне на автокефалия на Украйна.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;