По време на срещата на главите на МВнР на «петорката» за Иран, състояла се по време на 73-та сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, Русия потвърди желанието си да се продължи работата за защита на сътрудничеството с Иран в интерес на запазване реализацията на Съвместния план за действие, това се съобщава на сайта на МВнР на Русия.
Россия заявила о поддержке СВПД на министерской встрече «пятёрки» по Ирану

  • «По време на срещата бе потвърдено решителното желание да се продължи работата за защита на сътрудничеството с Иран в интерес на запазването и пълноценната реализация на Плана за Иран, одобрен от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2231…

  • Руската страна отново заяви за безусловната подкрепа на Плана за действие за Иран и подчерта решимостта си да предприеме всички необходими мерки за ефективното изпълнение на условията по споразумението», това се казва в публикуваните материали.

  • Отбелязва се, че по време на министерската среща дипломатите са направили анализ на състоянието на отношенията около Общия план за действие за Иран.
  • В резултат е решено «да се предприемат интензивни усилия за създаването на благоприятни условия за обезпечаване достъпа на Иран до международото търговско-икономическо и финансовото взаимодействие въпреки нелегитимните екстериториални санкции на САЩ срещу Иран».

На 12 септември постоянният представител на Русия към международните организации във Виена Михаил Улянов заяви, че САЩ чрез методите на икономически шантаж и заплахи от санкции се опитват да попречат на другите страни да съдействат за изпълнение на Общия план за действие за Иран.

 

 

Тагове: ; ;