Пипалата на ИДИЛ са обхванали целия свят: Създават «халифат» в Централна Азия

Пипалата на ИДИЛ са обхванали целия свят: Създават "халифат" в Централна Азия«Ислямска държава» иска да създаде «халифат» в Централна Азия, това сподели ръководителят на Антитерористичния център на СНГ генерал-полковник Андрей Новиков.

Това той заяви по време на съвещанието на ръководителите на антитерористичните подразделения към органите на сигурността и спецслужбите на страните от СНГ, проведено в рамките на ученията «Исик-Кул-Антитерор-2018».

Според него, терористите се опитват да активизират «спящите джамаати» (клетки, бел.ред.) в региона.

На свой ред вицепремиерът на Киргизия Жениш Разаков отбеляза, че терористичната заплаха в Централна Азия и страните от СНГ се засилва и придобива дългосрочен характер.

Осебена тревога предизвиква фактът, че терористите се опитват да проникнат в региона от северен Афганистан, за да дестабилизарат обстановката, добави той.

Още през юни заместник директорът на ФБС, ръководител на апарата на Националния антитерористичен комитет Игор Сироткин заяви, че «Ислямска държава», независимо от понесените загуби, продължава да пълзи по целия свят и остава сериозна заплаха.

Както счита директорът на Института за стратегическо планиране, докторът на политическите науки професор Александър Гусиев, «пипалата на ИДИЛ» са се протегнали практически по целия регион на Близкия Изток и Централна Азия.

Петя Паликрушева

 

 

РИА Новости https://ria.ru/world/20180925/1529259586.html

Коментари:

Зареждане ...