Изцяло е локализиран пожарът е ТЕЦ-Сливен и няма опасност за околните сгради, заяви директорът на директорът на Регионалната дирекция на пожарна безопасност и защита на населението комисар Владимир Демирев. В складовете на завод «Динамо» ситуацията също е овладяна. Екипи на противопожарната служба дежурят на двете огнища. Вероятната причина за пожара в ТЕЦ –а е самозапалване на въглищата, които са били в близост до складираните бали слама, каза комисар Демирев. Това съобщи БНР.

«Тези въглища, поради самата си специфика, се самозапалват, когато са на куп. Започнал е вчера такъв процес. Там са ги разтиквали с гребла и следствие на силния вятър е прехвръкнал въглен от тези въглища, запалените към балите със слама и най-вероятно това е причината».

Огънят в завод „Динамо“ е тръгнал от искра от близките електропроводи.

«Следствие на силния вятър, получава се искра над мястото обособено за изхвърляне на отпадъците».

Напълно е изгорял един склад в завод «Динамо» в Сливен, а още два са с частични поражения от пожара, обобщи Демирев. При възникването на пожарите и последвалото гасене няма пострадали хора. Около складовете са изгорели 11 дка сухи треви и храсти:

«Сутринта пожарът в «Топлофикация» е ограничен от всички страни. Направени са бариери от пясък и пръст, така че да не се разпространи. Охранява се. В близост няма постройки, които биха могли да се запалят, както и някакви други горивни материали».

В завод «Динамо» ситуацията е наложила помощ чрез Главния оперативен център на Главна дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението»:

«В «Динамо» също нещата успяхме да ги ликвидираме. Имаме един дежурен екип. Там ситуацията беше доста по-сериозна. Наложи се да изпратим пет автомобила от Сливен. Събрахме допълнителен личен състав от службата, един автомобил от Нова Загора и помощ получихме от колегите от Ямбол».

За денонощието са възникнали 22 огнища на територията на община Сливен. Подадено е и едно лъжливо повикване. Работата по изясняването на причините довели до двата големи пожара продължава:

Тагове: ; ; ; ;