Депутатът от Върховната рада Вадим Рабинович в ефира на телевизионния канал  «112 Украина» се присмя на изявлението на президента Петро Порошенко, че Украйна има «най-силната армия на континента».

«Е, наистина, армията ни стана най-силната в континента — чух това от президента и от много наши главнокомандващи.

Имам въпрос. Кажете, моля, ако ние имаме най-силната армия в континента, защо ни е да влизаме в НАТО?

Нека НАТО дойде при нас. Та ние сме най-силните»», иронизира той.

В четвъртък Порошенко  направи ежегодното си послание в парламента, в което заяви за възстановената боеспособност на армията.

Това не е първото негово подобно «гръмко» изявление. През август той заяви, че ВСУ ще станат най-силни в Европа, но още през април Порошенко твърдеше, че армията на страната вече е «една от най-боеспособните в Европа».

По-късно той уточни, че тя също е и една от най-ефективните в континента.

В последните няколко години Киев активно иска влизането на страната в НАТО.

През декември 2014 година Радата внесе промени в два закона, отказвайки се от извънблоковия статус на държавата, а през юни 2016 година — допълнителни изменения, които определят влизането в алианса като цел на външната политика на държавата.

Новата военна доктрина на страната предполага към 2020 година Украйна да обезпечи пълната съвместимост на своите въоръжени сили със силите на страните от алианса.

През ноември миналата година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че за влизането в НАТО страната трябва да се концентрира върху «модернизацията на отбранителните институции, борбата с корупцията и засилването на демокрацията.

Бившият генсек на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че за влизането в алианса Украйна трябва да покрие редица критерии, за чиято реализация ще е необходимо известно време.

Експертите твърдят, че Киев не може да претендира за членство в алианса в близките 20 години.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;