Книга от избрани статии на Симеон Сакскобургготски със заглавие „Една цел — България“ ще бъде представена днес от 18,30 часа в двореца „Врана“. Това съобщи Българското национално радио.

Тя е издание на Алианса на либералите и демократите в Европа и съдържа статии на Симеон II, публикувани в периода 2010-2018 г., след като вече не е министър-председател на България.

Към книгата има два предговора. Единият е на Ахмед Доган — почетен председател на ДПС. Вторият е на журналистката Красина Кръстева.

В предаването „Преди всички“ тя разказа:

„Ако има някой в българската политика, който със сигурност ще остане в историята и ще бъде интересен не само на българските историци, това е Симеон Сакскобургготски. Дори само заради това, че момчето, което беше цар, стана премиер“.

Кръстева посочи, че всичките 32 статии в книгата звучат по еднакъв начин — той навсякъде призовава към спокойствие, толерантност, работа, разум, родолюбие.

„Четейки ги, в главата ми се наслагваше друг образ, който всъщност е след като са се уталожили моментните впечатления и е останало трайното впечатление.

А трайното впечатление е, че той допринесе много за приемането на България в ЕС“, каза тя.

Според журналистката има нещо общо в двата предговора на книгата, а то е, че се отчита ролята на Симеон Сакскобургготски и се вижда той като държавник, въвел спокойствие в страната.

Тагове: ; ; ;