24 септември 2018-Нюз Фронт.

Молдовският президент Игор Додон остро разкритикува решението на Конституционния съд (КС), който в понеделник временно го отстрани от постта.

 

 

«С решението си, да отстрани от длъжност президента на Република Молдова, легитимно избран от гражданите, Конституционният съд допусна двойно беззаконие: спря опита ми да предотвратя сериозно нарушаване на законодателството, и позволи това нарушение да бъде извършено от така нареченият изпълняващ длъжността»- написа Игор Додон на страницата си в Facebook.

 

Президентът на Молдова смята, че КС пренебрегва законните аргументи, които държавният глава е привел в подкрепа на неподписването на указа за назначаването на длъжност двама нови министри- на здравеопазването и на селското стопанство.

 

Конституционният Съд  на Молдова отстрани Игор Додон  от поста президент. Това е вече четвъртият случай когато Конституционният съд временно лишава Додона от правомощията на държавния глава, прехвърляйки ги на председателя на парламента и министър-председателя.

В три от  случаите, отстраняването имаше за цел да застави Додон на подпише укази за назначаване на нови министри, с които Игор Додон не беше съгласен.

Единият от случаите беше свързан с отказът на Игор Додон да подпише скандален законопроект забраняваш излъчването на руски радио и телевизии в страната, известен като закон за «забрана на руската пропаганда».

Обаче въпреки натискът президентът на Молдова, продължава да отстоява позициите си и да защитава интересите на народа си, с което разбира се е доста неудобен за кукловодите.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ;