Във Великобритания се очаква на днешното заседание на кабинета Тереза Мей да бъде подложена на натиск да се откаже от плана от Чекърс и да подкрепи свободно търговско споразумение с ЕС. Това съобщи Българското национално радио.

Междувременно бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис и евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог подкрепиха алтернативен план за Брекзит, разработен от Института за икономически дела.

Новината за новия план на „Брекзитиърите“, подробностите за който ще станат известни по-късно, дойде само часове преди важното заседание на кабинета и след срещата на европейските лидери в Залцбург, които отхвърлиха предложенията на Тереза Мей за Брекзит.

Смята се, че няколко министри са готови да повдигнат пряко въпроса за плана от Чекърс и да настояват за споразумение от типа на това, което Канада има с ЕС.

Министърът за Брекзит Доминик Рааб обаче изтъкна, че такова споразумение не решава въпроса с ирландската граница. Рааб освен това нарече „клюка“ съобщенията, че Мей може да свика извънредни общи избори през ноември, за да спаси нейния план за Брекзит.

Друг болезнен въпрос за обсъждане днес е имиграцията. Очаква се някои министри да се противопоставят на плановете на Тереза Мей и вътрешния министър Саджид Джавид след Брекзит да не се дава преференциален достъп на високо квалифицирани работници от ЕС за сметка на останалия свят.

Тагове: ; ; ; ; ;