Киев обвини Русия в създаването на «опасни инциденти» при преминаването на украинските кораби през Керченския пролив. Това се казва в съобщението на официалната страница на ВМС на страната във Facebook.

Отбелязва се, че в протежение на целия си път украинските кораби са пътували в съпровод с руските военни кораби  «Приазовие», «Аметист» и «Дон», а непосредствено в Керченския пролив към тях са се приближили още над десет катера и кораби от ФБС и Черноморския флот на Русия.

Както заявяват от ведомството, руските Въоръжени сили са допуснали редица «опасни инциденти», в частност, руският разузнавателен кораб «Приазовие» уж бил извършил прекомерно сближаване с украински кораб на дистанция около 440 метра, с което било нарушил международните правила.

Корабите на ВМС на Украйна са били съпровождани от корабите от охраната на Граничната служба на ФСБ «в съответствие с нормите на международното морско право и в интерес обезпечаване сигурността на Руската Федерация», съобщиха от граничното управление на региона в Русия.