Дни преди референдума в Македония и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович изпрати видеообръщение към гражданите. Това съобщи Българското национална радио.

Тя каза, че Македония принадлежи към семейството на ЕС и НАТО и Хърватия е готова да им помогне по този път.

„Това е възможност за македонските граждани да допринесат за стабилността и напредъка на цяла Югоизточна Европа. Решението е ваше и само ваше е правото, и ние ще ви подкрепим във всичките ви усилия», каза Колинда Грабар-Китарович.

По-рано съобщихме, че канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота пристигна с официално посещение в Скопие, където се срещна с премиерът на Македония Зоран Заев.

 


Както каза официалният говорител на германския политик, Меркел възнамерява да оцени ситуацията на място преди референдума на 30 септември.

На този ден гражданите на Македония трябва да отговорят дали са съгласни да приемат споразумение с Гърция за името на страната. В случай на положително решение на населението, страната ще бъде наречена Северна Македония.

От сега обаче се подготвят протести и хората не са съгласни да сменят името на Македония.

Спорът с Гърция около името е пречка за влизането на Македония в НАТО.

С идването на власт на прозападния премиер Зоран Заев, след продължителната политическа криза Скопие направи отстъпки, за да започне процеса на интеграция.

Тагове: ; ; ; ; ;