САЩ не се стремят да свалят президента на Сирия Башар Асад, но неговото напускане е само въпрос на време, това заяви в неделя постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли.

«Считам, че в дадения момент той остава на власт. САЩ, разбира се, по никакъв начин не се опитват да го свалят.

Но ние не мислим, че в края на крищата той ще остане. Народът на Сирия няма да допусне това. Без съмнение, нито Русия, нито Иран не считат, че неговото присъствие там е нещо добро. Така че мисля, че напускането му е само въпрос на време», каза тя в ефира на телевизионния канал  CBS.

Тази позиция на САЩ отдавна е неизменна, но изявлението прозвуча в навечерието на седмицата на високо ниво в Генералната асамблея на ООН, а също на фона на ситуацията в Идлиб.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Ердоган по-рано постигнаха споразумение към 15 октомври да демилитаризират зоната около линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб, а министрите на двете страни подписаха меморандум за стабилизиране на обстановката в Идлибската зона за деескалация.

Всичко това бе предшествано от многобройни заплахи от страна на САЩ за удар по Сирия, ако в Идлиб бъде употребено химическо оръжие.

Москва нееднократно заявява, че разполага с информация за подготовката на провокации в провинция Идлиб с употребата на химическо оръжие, чиято цел е намиране на повод от страна на Запада за нанасянето на удари.

Вашингтон заяви, че опозицията в Сирия няма химическо оръжие.

За това, че метежниците се подготвят за нова провокация с инценирането на химическа атака, която да послужи като повод за ракетни удари на САЩ и техните съюзниции, още през август заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

По-късно от руския Център за примирие между враждуващите страни съобщиха, че терористите в Сирия се подготвят към реална употреба на отровни вещаства на базата на хлора срещу участниците в постановъчните снимки, за да обвинят след това за химическа атака правителствените войски.

Терористите имат на разположение два съда с отровно вещество на базата на хлора в Джиср Еш — Шугур, доставени специално за снимките за «химическата ататака», за да може по-късно заснетото видео да бъде предоставено на телевизионните канали, отбелязаха от руския център.

Стоп-кадър от инсценираното видео за «химическа атака» в Идлиб, публикувано от САНА.
Миналият петък сирийската агенция  SANA публикува видео с инсценировката на химическа атака в сирийската провинция Идлиб, подготвено от «Белите каски», за да се обвини за атаката армията на САР, но видеото след няколко минути бе изтрито от  Youtube.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;