От армията на Израел заявиха, че ВВС на страната не са се прикривали зад самолета Ил-20 на ВКС на Русия по време на операцията в Сирия, а също своевременно са предупредили за нея руските военни.
Армия Израиля отреагировала на доклад Минобороны России по крушению Ил-20

  • «Деконфликтационният механизъм е бил задействан в релевантно време (както той се е използвал в последните две и половина години). ВВС на Израел не са се крили зад някакъв самолет», това се казва в изявлението на пресслужбата на израелската армия.

  • В прессъобщението също се отбелязва, че безопасността на руските военни се има предвид при утвърждаване на всяка опериция на Израел на територията на Сирия.
  • «Безопасността и благополучието на руските военни, които действат в Сирия — това е централен компонент при утвърждаване на която и да е операция на командването на Армиятана отбраната на Израел и ръководството на страната», съобщиха от пресслужбата.

Подчертава се, че «Армията на отбраната на Израел ще продължи да предприема за постигането на тези цели всички необходими мерки, както това е било и до днес».

По-рано Министерството на отбраната представи данни, които доказват вината на ВВС на Израел в трагедията с руския самолет-разузнавач Ил-20 в небето над Сирия на 17 септември. Руското военно ведомство съобщи, че израелците са използвали руския самолет за прикритие от огъня на сирийските средства за ПВО.

 

Тагове: ; ;