23 август 2018- Нюз Фронт.

СБУ ( Службата за сигурност на Украйна) е използвала едно от най-мощните взривни вещества в историята на човечеството- CL-20, за убийството на главата на Донецка Народна Република, заяви в интервю за ФАН експертът от асоциацията на военните политолози, завеждащ катедрата по политология и социология към Руският Икономически Университет «Плеханов»Андрей Кошкин.

 

 

 

Военния анализатор посочва, че терористичния акт е бил подготвян от диверсионната група изключително старателно. Според информацията на Андрей Кошкин, маршрута на кортежа на главата на ДНР първоначално не е предполагал, че Александър Захарченко ще се отбие в любимото си кафе «Сепар», обаче възможността не се е изключвала.

 

 

 

«СБУ са знаели, че Захарченко се появява в «Сепар» от време на време, затова са заложили самоделното взривно устройство именно там, и са оставили изпълнителя на пост близо до мястото, защото изпълнителят е познавал автомобилът с който се движи главата на ДНР, за да може при появата му да бъде задействано самоделното взривно устройство.

Следователно, взривното вещество е трябвало да бъде поставено така, че да не привлича внимание, но при това да има висока степен на реализация»,- пояснява военният експерт.

 

Диверсионната група на СБУ изпратена да работи в Донецк е успяла да заложи взривното устройство в заведението незабелязано и да чака просто удобен момент, когато Александър Захарченко ще се появи в любимото си заведение.

Напомняме, че атентатът над Алексанър Захарченко е извършен ден след смъртта на Йосиф Кобзон.

Именно тогава главата на ДНР се отправя в заведението за да помене големият артист.

Възможно, диверсионната група е очаквала появата му в този ден и всички диверсанти са били задействани. А предвид траура обявен във връзка със загубата на Йосиф Кобзон- ( тогава Александър Захарченко обявява тридневен траур, тъй като Кобзон значи много за Донбас- бел. ред.). Именно този чисто човешки момент, когато Донбас скърби за любим човек е бил използван, защото Александър Захарченко влиза в заведението без да се извърши необходимата проверка от охраната. Влиза като човек, който скърби, да помене близък на място което обича.

А там вече всичко е било подготвено…

 

» Може уверено да се каже, че зарядът не е бил обемен, но за сметка на това е бил изключително мощен.

Както разказва Погорелов ( един от задържаните по-рано украински диверсанти Александър Погорелов), взривното устройство е подготвяно в Киев от специалисти на департамента на контраразузнаването на СБУ.

При това, взвривното вещество е било доста скъпо, над 10 хиляди долара, а единственото взривно вещество с голяма поразяваща способност и висока стойност е — CL-20», — пояснява Кошкин.

 

 

 

Действително, CL-20 или хексанитрохексазоазортуританът е експлозив, разработен през 1987 година в Центъра за изследване на въоръженията на САЩ (Калифорния, оттам и названието» CL»), който показва най-високите детонационни качества в света. Дори сега CL-20 се произвежда от единични компании в много ограничен размер, от където идва и  високата му цена (средно 1300 долара на килограм).

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;