Иранските власти привикаха дипломатическите пратеници на Холандия, Дания и Великобритания снощи заради нападението срещу военния парад. Тези страни бяха обвинени, че приютяват на своя територия ирански опозиционни организации, предаде иранската осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс. Това съобщи БТА.
Етническо арабско опозиционно движение на име Национална съпротива «Ахваз», което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението.

Някои от представителите на етническите сепаратистки движения в Иран се намират в европейските страни.
Говорител на иранското министерство на външните работи заяви, че Техеран «е поискал от тези правителства да осъдят нападението и да екстрадират в Иран свързаните с него хора, за да бъдат изправени на съд».

«Неприемливо е, че тези организации не се обявяват за терористични от ЕС, стига да не са извършвали терористичен акт в Европа», каза говорител на иранското министерство на външните работи.

Терористичният акт в Ахваз е «отговор на победата в Сирия и отказа на Иран да се подчини на американския диктат», заяви ливанската шиитска партия Хизбула в разпространено чрез телевизията «Ал Манар» изявление, цитирано от ТАСС.
В него се подчертава, че силите, стоящи зад организирането на терористичния акт в Ахваз, са се стремяли «да дестабилизират ситуацията в Иран и да отслабят вътрешния фронт».

Такава цел, както се отбелязва в изявлението, «преследват САЩ, които въведоха едностранни санкции срещу Иран и се опитват да установят икономическа блокада».
Бойците на Хизбула воюват на страната на сирийската армия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;