Срещата на върха между двете корейски държави тази седмица ще бъде проверка дали южнокорейският президент Мун Дже-ин може да  да изиграе ролята си на посредник и спасител на замрелите ядрени преговори между Пхенян и Вашингтон.
Мун ще прекоси във вторник границата и ще отиде в Северна Корея  за третата си среща с Ким. Тя ще се състои на фона на съмнения дали севернокорейският водач има сериозни намерения за денуклеаризация — цел, огласена по време на срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп през юни.
Миналата седмица Тръмп е помолил Мун да действа като «главен преговарящ» между Вашингтон и Пхенян, каза говорител на Мун, след като миналия месец Тръмп отмени визитата в Пхенян на държавния секретар Майк Помпейо.
Мун ще обсъди с Ким начините за постигане на целта, стремейки се да подготви предложение, което съчетава конкретна времева рамка за денуклеаризацията на Северна Корея и съвместна декларация за края на на Корейската война от 1950-53 г., казват официални представители в Сеул. Южнокорейският план включва призив към Пхенян да обещае, че ще разкрие или декларира своите ядрени и ракетни обекти, което да бъде последвано от съвместна декларация за прекратяване на войната, казват два източника, запознати с въпроса.

После Северна Корея ще трябва да представи актуален списък на обектите за проверка и евентуалното тяхно унищожаване от международни инспектори, казват източниците, която нямат право да говорят публично.
Пхенян и Вашингтон спорят кое да е първо — дали денуклеаризацията на Севера или прекратяването на войната. Корейската война приключи с примирие, но без мирен договор, което остави оглавяваните от САЩ сили на ООН и Южна Корея на практика в състояние на война със Севера.

«Безизходното положение е резултат от взаимните искания другата страна първа да предприеме действия и според мен ние със сигурност можем да намерим допирна точка», каза Мун Дже-ин във вторник миналата седмица на среща със свои съветници.

«Една от ролите, които трябва да играем междувременно е да намерим допирната точка и да я представим. И да активизираме отново диалога за ускоряване на процеса по денуклеаризация», добави той.
Южна Корея възлага големи надежди на изказването на Ким пред специалния пратеник на Мун миналата седмица, че иска да осъществи ядреното си разоръжаване до края на първия мандат на Тръмп, който изтича през 2021 г. За първи път той посочва някакъв срок.
Друг оптимистичен признак е, че Ким предложи втора среща на върха в едно «много топло и много позитивно» писмо до Тръмп, а Белият дом каза, че се стреми да насрочи такава среща.
«Съединените щати биха искали да имат твърда пътна карта, но Северът я избягва и вместо това едностранно прави неща, които нарича мерки за денуклеаризация, но които са далеч от очакванията на САЩ», казва Чхо Тхе-йон, бивш южнокорейски заместник-съветник по националната сигурност и ядрен преговарящ.

«Ако президентът Мун съумее да помогне на двете страни да се придвижат към някакво рамково споразумение, той наистина може да стане катализатор за преговори, това обаче е много трудна задача», добавя той.

«ПРЕКАЛЕНО МАЛКО ДОВЕРИЕ»
В сравнение с първите срещи на върха през април и май, при които от значение беше самият фактът, че Ким и Мун се срещат, сега двамата са под натиск да постигнат значителен напредък. Северна Корея изисква от САЩ гаранции за сигурност като ключово условие за своето ядрено разоръжаване и приключване на войната като неотделим елемент от това.

Американски представители казват, че те вече са направили своите жестове на помирение, включително спирането на съвместните с Южна Корея военни маневри.

«САЩ имат прекалено малко доверие на Северна Корея, че ще обяви край на войната едновременно с обещанието да декларира своите инсталации», каза дипломатически източник в Сеул, пожелал анонимност.

«Що се отнася до Севера, такива декларации са съвсем недостатъчни за край на войната, което може да бъде направено само на къс хартия», добавя той.
Франк Аум, старши експерт в американския «Институт за мир» във Вашингтон, казва, че на Мун може да му се наложи да притисне Северна Корея, за да издейства по-категорични стъпки като замразяване на ядреното и ракетното производство предвид признаците, че Северът продължава да произвежда ядрени оръжия.
Установяването на конкретни крайни дати за всяко действие също е от ключово значение, смята Чхин Бом-чхул, високопоставен сътрудник в сеулския Институт за политически изследвания «Асан». Той казва, че Северът може например да обещае да представи списък с обектите си до ноември в замяна на декларация за края на войната през декември и да уреди първия етап от инспекциите за началото на следващата година.
«Това не е безсмислено усилие за Тръмп — ако склони Северна Корея да обяви обектите си и да приеме инспекции, само по себе това ще е дипломатически успех за него», казва Чхин.

БТА, Хьонхи Шин от Ройтерс

Тагове: ; ; ;