Ръководителите на двете корейски държави ще проучат също напредъка по споразумението им от април за подобряване на двустранните отношения и намаляване на военното напрежение. Като първи стъпки Северна и Южна Корея ще открият съвместна служба за свръзка, разположена в северната част на милитаризираната граница, която да служи на практика като посолство.
Съседите обсъждат също възстановяване на железопътните и шосейните връзки и съкращаване на граничните постове по силно охраняваната граница.
Но желанието на Мун да укрепи връзките със Севера независимо от слабия напредък по денуклеаризацията тревожи Вашингтон, тъй като представители на САЩ се опасяват, че това може отслаби решимостта на Пхенян да се разоръжи.
Освен това представители на Мун са помолили водещи южнокорейски бизнесмени да се присъединят към него за пътуването до Пхенян. Но президенти на компании казват, че строгите икономически санкции, които на практика забраняват всякакъв бизнес със Севера, може да създадат този път трудности.

Представители на «Самсунг електроникс», «Хюндай мотърс» и Ел Джи — които бяха част от делегациите за срещите на върха в Пхенян през 2000 и 2007 г. — казват, че още не са решили дали ще участват.
През юли три южнокорейски фирми са внесли севернокорейски въглища, замаскирани като руски в нарушение на санкциите на ООН, съобщиха митническите служби на Южна Корея.
«Вносът на севернокорейски въглища вече показва, че Южна Корея не прилага стриктно санкциите на ООН и САЩ», казва Брус Бенет, старши изследовател в «РАНД корпорейшън» в Санта Моника, Калифорния.

«Как ще се почувства президентът Тръмп, ако Южна Корея е отговорна за подкопаването на неговата кампания?», пита той. /БТА/ Хьонхи Шин от Ройтерс

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;