Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети днес родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ-БП. Това съобщи Българското национално радио.

Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната света литургия в черквата, а патриарх Неофит — заупокойна молитва пред бюст-паметника на екзарх Стефан в центъра на Широка Лъка.

Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове издадени в двадесет и шест книги и над хиляда сборни издания, издадени на чужди езици, между които „На път за Дамаск“, „Българската църква“, „Същината на пастирското служение“, „Религия и наука“.

В свое послание екзарх Стефан първи споделя че църквата в Широка Лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

По повод честването на 140-ата годишнина от рождението на екзарх Стефан от единадесет до дванадесет часа днес ще бъде ограничено движението по пътя Смолян — Широка Лъка — Девин. При необходимост ще бъде осигурено преминаването на автомобили със специален режим на движение.

За желаещите да посетят тържеството в Широка Лъка има организиран безплатен транспорт от Смолян и от Девин.

Тагове: ; ;