Британският премиер Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство ще запази хладнокръвие въпреки безизходицата в преговорите с ЕС за Брекзит. Френски и германски министър намекнаха, че следващата стъпка в преговорите трябва да дойде от Лондон, предаде Ройтерс.
В петък Мей поиска нови предложения и уважение от лидерите от ЕС. След срещата на върха в Австрия тя заяви, че преговорите за Брекзит са влезли в задънена улица.
«Сега е моментът да се направи това, което е правилно за Великобритания», казва Мей, цитирана от видно евроскептично неделно британско издание. По този начин тя показа, че не отстъпва от позицията си.
  

«Сега е времето да се прояви разум. И времето да запазим хладнокръвие», добавя тя според вестник «Сънди експрес».

Вестник «Сънди таймс» съобщи, че съветниците й са започнали извънредно планиране за предсрочни избори през ноември с цел да подпомогнат спасяването на преговорите за Брекзит и нейния пост.

Вестникът пише, че двама високопоставени представители на политическия екип на «Даунинг стрийт» са започнали да изготвят стратегии за спечелване на подкрепата на обществото за нов план в случай на избори тази есен, след като предложенията на премиера за Брекзит бяха критикувани на срещата на върха на ЕС в Залцбург през седмицата. Засега представител на «Даунинг стрийт» не е коментирал съобщението.

Мей получи аплодисменти в партията си и в пресата за това, че се е изправила срещу ЕС преди годишната конференция на Консервативната партия, която започва в края на месеца.

Първоначалните реакции от другата страна на Ламанша подсказват, че Франция и Германия също не отстъпват от позициите си, отбелязва Ройтерс.
Лидерите от ЕС и Мей заявиха, че искат през октомври да има постигнато споразумение за Брекзит и през ноември то вече да бъде финализирано.
В Париж министърът по европейските въпроси Натали Лоазо каза, че макар и Франция все още да вярва, че е възможно добро споразумение за Брекзит, Франция трябва да се приготви за варианта да няма споразумение. Лоазо заяви пред радио «Франс енфо», че решението на Великобритания да напусне «не може да води до разбиване на ЕС».
В Берлин германският заместник-министър на външните работи Михаел Рот написа в Туитър, че останалите 27 държави от ЕС се стремят да постигнат разумни решения и че «насочената срещу съюза игра на взаимни обвинения» е «повече от нечестна».
В Лондон подкрепящият Брекзит вестник «Дейли телеграф» съобщи, че Мей е изправена пред възможността през следващата седмица да има министерски оставки, ако не излезе с алтернатива на плана «Чекърс» за излизането от ЕС, който тя представи в Австрия. «Сънди телеграф» съобщи, че партийният донор Джереми Хоскинг обмисля да подкрепи нова партия, поддържаща Брекзит.

Но във вътрешен план дори някои от критиците на плана на Мей подкрепиха премиера в противопоставянето й с ЕС, като бившия главен британски преговарящ в преговорите със съюза Дейвид Дейвис.
По отношение на един от най-проблематичните въпроси в преговорите между Лондон и Брюксел, този за ирландската граница, министърът на външните работи на Ирландия Саймън Коувни заяви в интервю за ирландското радио, че е възможно страната му да получи задоволителни гаранции за границата до срещата на върха на ЕС през октомври.

Дъблин иска гаранции, че след излизането на Великобритания от ЕС няма да има физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и поради това също трябва да излезе от съюза.
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин заяви, че дори и Мей да постигне споразумение с ЕС, той няма да го подкрепи, ако то не гарантира защита на работните места и жизнения стандарт. Вестник «Индипендънт» съобщи, че ако депутатите отхвърлят възможно споразумение с ЕС за Брекзит, Корбин ще опита да предизвика парламентарни избори.

«Ще отправим предизвикателство към правителството, каквото и споразумение да донесе то», каза Корбин на митинг в Ливърпул в навечерието на годишната конференция на лейбъристите.

«И ако правителството не може да изпълни обещанията си, то просто казвам на Тереза Мей: най-добрият начин да уредим този въпрос е да отидем на избори», заяви той.

Тагове: ; ; ; ; ;