Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Иран Хасан Рохани и нови лица от Нова Зеландия и Зимбабве ще се появят на подиума на най-голямото събитие в дипломатическия календар този месец.

Вниманието обаче отново ще бъде насочено към американския президент Доналд Тръмп, а лидерите изглежда са готови да защитават международни споразумения, от които той се отказа.

Годишното Общо събрание на ООН е най-голямото събитие в дипломатическия календар — световните лидери се качват на подиума, за да държат речи, провеждат двустранни срещи в кулоарите.
Сред новите лица е президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, чийто предшественик Робърт Мугабе бе неизменно в Общото събрание от 1978 г.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн — втората правителствена ръководителка, родила, докато е на поста — ще пристигне в Ню Йорк с 3-месечното си бебе Неви.
Съединените щати традиционно заемат централно място като втори в списъка на ораторите. И тази година погледите на всички ще бъдат вперени в американския президент Доналд Тръмп, който ще изнесе втората си реч пред Общото събрание, но поради причините, които може да предположим.
Факторът на новото и непознатото, който действаше при първото появяване на Тръмп миналата година, отслабна. Остава само тревогата, че той ще се държи също толкова зле, колкото и на срещите на Г-7 и НАТО, твърди експертът на ООН, старши научен сътрудник в Университета на ООН и работилият в Нюйоркския и Колумбийския университет Ричард Гауан.
«Кошмарният сценарий, който си представят всички, е, че той ще се държи по същия начин като на срещата на НАТО и ще започне да обвинява другите страни, че не плащат достатъчно за ООН, да заплашва да спре финансирането», изтъква Гауан.
Възможно е също така Тръмп да влезе в пререкания с турския президент Реджеп Тайип Ердоган или с президента на Иран Хасан Рохани, които са в лоши отношения с него и ще държат речи същия ден.
Дори досегашните дипломатически успехи на Тръмп — най-вече срещата му през юни в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен-ун — може да нямат голям отзвук.
Имаше огромни надежди, че след срещата в Сингапур Ким Чен-ун ще присъства за първи път и на дискусията в Общото събрание, но Пхенян планира да изпрати министър, който да говори от името на КНДР.
Северна Корея е «призракът на пиршеството», казва Гауан.
Това може би все пак е крачка напред. В първата си официална реч миналата година Тръмп заплаши «изцяло да унищожи» Северна Корея и нарече лидера на непокорната ядрена държава «човека ракета».
Белият дом оповести, че Пхенян наскоро е изпратил на Тръмп писмо с молба за нова среща, което може да е опит за успокояване на президента, така че Ким да не се превърне отново в мишена на речта му.
Според Гауан обаче ключовата тема на тазгодишната реч на Тръмп вероятно ще е иранското ядрено споразумение.
САЩ обявиха, че Тръмп ще председателства среща на Съвета за сигурност на ООН, която ще се фокусира наред с други въпроси и върху «дестабилизиращата агресия и спонсорирането на тероризма от страна на Иран».
Слуховете, че Тръмп ще изложи дългоочаквания си план за мир в Близкия Изток бяха разсеяни от постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, която заяви, че планът е почти готов, но няма да бъде представен по време на наситената със срещи на високо равнище седмица.
Сирия със сигурност ще е в дневния ред на двустранните срещи, след като през последните няколко седмици световните лидери отправяха настойчиви молби към Москва и правителството на Башар ал Асад да се избегне кървава битка за Идлиб, последния бастион на сирийските бунтовници.
В речите си световните лидери вероятно ще призоват да продължи подкрепата за международните споразумения, от които Тръмп се отказа, като например Парижкото споразумение за климата и иранското ядрено споразумение.
В кулоарите министри и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещнат, за да обсъдят кризата с финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци, след като САЩ обявиха наскоро, че въобще ще спрат да я финансират.
Гутериш, убеден защитник на Парижкото споразумение, пое ангажимент да лобира сред лидерите по въпроса с климатичните изменения. В реч, произнесена две седмици преди срещата на Общото събрание, той призова правителствата да «преодолеят парализата» на бездействието.
В минали години лидерите постигаха съгласие по отношение на целите за развитие и поемаха ангажименти за споразумение за бежанците.
«Имаше усещане, че сесията на Общото събрание наистина е време, когато се взимат решения. Сега всички са единствено в отбранителна позиция. Сякаш никой няма по-големи амбиции за сесията на Общото събрание освен да оцелее», коментира Гауан.

Тагове: ; ; ;