Иранският върховен лидер аятолах Хаменей обвини арабските държави от Залива за нападението срещу военния парад

    Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини подкрепяните от САЩ арабски държави от Залива за извършването на нападението срещу военния парад в Иран, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.
Хаменей нареди на силите за сигурност да изправят пред правосъдието отговорните за едно от най-тежките нападения срещу елитното подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция. То е най-могъщата бойна единица в състава на иранските въоръжени сили и му е пряко подчинено. Почти половината от убитите бяха представители на КГИР.
Изявлението на Хаменей вероятно ще засили напрежението с иранския съперник Саудитска Арабия и някои от съюзниците й в Залива, които заедно със САЩ работят за изолирането на Техеран, отбелязва Ройтерс.

«Това престъпление е продължение на заговорите на държавите от региона, които са марионетки на САЩ, и целта им е да създадат несигурност в нашата скъпа страна», заяви Хаменей в изявление, публикувано на страницата му в интернет.
   

Той не назова държавите от региона, за които предполага, че са отговорни за това. Израел също е важен американски съюзник, противопоставящ се на Техеран, отбелязва Ройтерс.
Етническо арабско опозиционно движение на име Национална съпротива «Ахваз», което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението.
Същото направиха и джихадистите от «Ислямска държава». За нито едно от двете поемания на отговорност не бяха приведени доказателства. И четиримата атентатори бяха убити.
Нападението, при което бяха ранени най-малко 70 души, беше извършено срещу трибуна в град Ахваз, където бяха застанали ирански официални представители, за да наблюдават ежегодния военен парад за отбелязване на годишнината от началото на Иранско-иракската война (1980-1988 г.), съобщи иранската държавна телевизия.
Иран беше сравнително стабилен в сравнение със съседните арабски страни, които след Арабската пролет през 2011 г. бяха обхванати от вълнения.
При нападението в Ахваз са загинали жени и деца, предаде официалната осведомителна агенция ИРНА. В социалните мрежи бяха споделени снимки, на които войници предпазват деца с телата си или ги изнасят.

Атентаторите са били скрили оръжията си край маршрута на парада няколко дни преди това, заяви говорител на иранските въоръжени сили.
  

  «И четиримата терористи бързо са били неутрализирани от силите за сигурност», каза говорителят по държавната телевизия.

«Сред убитите са четиригодишно момиченце и прикован в инвалидна количка военен ветеран», добави той. 

Нападенията срещу военните в Иран са рядкост, отбелязва Ройтерс.
«САЩ застават до народа на Иран и призовават режима в Техеран да се съсредоточи върху гарантирането на тяхната безопасност», каза говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.
През юли десет души от КГИР бяха убити от кюрдски бойци при атака срещу пост на КГИР на границата с Ирак.
Миналата година, при първото нападение с жертви в Техеран, за което отговорност пое «Ислямска държава», бяха убити 18 души в парламента и мавзолея на аятолах Рухола Хомейни, основателя на Ислямската република.

 

Тагове: ; ;