Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските учени в чужбина да се върнат в Турция в очевидно усилие да спре изтичането на мозъци на фона на политическите и икономическите проблеми в страната, предаде ДПА.
«Започваме кампания за връщане на учените ни хора у дома.

Призовавам нашите учени по всички точки на света да се присъединят към научно-техническото движение», каза Ердоган на традиционния международен Фест за въздухоплаване, космонавтика и технологии /Технофест/, който бе открит на новото летище в Истанбул.
Облечен в униформа на военновъздушните сили и ескортиран от изтребители Ф16, Ердоган кацна на новото летище, за да се присъедини към събитието.

«Повечето студенти, които изпратихме да учат на Запад, се върнаха /…/ бяха мамени», каза Ердоган. Той заяви, че държавата ще подкрепя нови проекти, особено в отбранителната промишленост.

По-рано този месец бяха съобщени статистически данни, че броят на турците, напуснали страната през 2017 г., се е увеличил в сравнение с предишната година и е достигнал 253 640 души. Над половината са млади хора от градски центрове като Истанбул, Анкара и Измир.

Тагове: ; ;